Lastik alırken dikkat edilmesi gereken en önemli şey, aracın jantına ve teknik özellikler kısmında belirtilen ölçülere uygun lastiğin alınmasıdır. Yaz lastiği özelinde ise dikkat edilmesi gereken en önemli özellik, enerji verimliliği (yakıt verimliliği) ve fren mesafesidir. Bunların ardından sessizlik ve kullanılacak zemine göre uyum gelmektedir.
Tüm bu özellikleri sağlayan ve bütçeye uygun olan lastik en iyi lastiktir. Yeni bir lastiğin ömrü Japon üreticilere göre 8-10 yıl arası değişmektedir ancak lastik ömrünü belirleyen pek çok etmen vardır. Çok iyi saklanmış olsa dahi üretim zamanından itibaren 10 yıl geçmiş olan lastiğin kullanılması önerilmemektedir.
Lastikleri karşılaştırırken üreticilerin kataloglarında bir takım ölçülebilen fiziksel değişkenlere rastlanabilir. Yuvarlanma direnci ve rüzgar direnci bunlardan biridir. Yuvarlanma direnci ve rüzgar direnci düşük olan lastik daha az yakıt harcamayı ve kabine lastik sesinin daha az gelmesini sağlar. Ayrıca tüm lastiklerde harflerle belirlenmiş enerji verimliliği standardı yer alır. A sınıfı olanlar en verimli lastiği simgelerken bu harf büyüdükçe enerji verimliliği azalır. A sınıfı lastikleri tercih etmek bu bakımdan önemlidir.
Runflat özellikli lastik seçiminde ise lastik basıncı düşük olsa dahi aracın jantı zarar görmeden araç ilerleyebilmektedir. Bu özelliğe sahip bir lastik satın alınması halinde araçta stepne taşınmasına gerek kalmayabilir.
Ülkemizde 4 mevsim yaşanmaktadır ve genellikle iç kesimlerde kış lastiği kullanımı yaygındır. 1 Nisan tarihi itibariyle kışlık lastikler yerine yazlık lastikleri kullanmak gerekir. Uygun olmayan şartlarda lastik kullanımı lastik ömrünün önemli derecede azalmasına ve sürüş güvenliğinin azalmasına yol açabilir.
Yaz lastiği alırken dikkat edilecek bir diğer önemli husus ise, bahar ve yaz aylarında oldukça yağışlı bir bölgede araç kullanılıyor ise seçilen yaz lastiğinde su tahliye kanallarının gelişmiş olmasıdır. Yeterli hızda suyu tahliye edemeyen yazlık lastikler yağışlı havalarda oluşacak su birikintilerinde aracın kızaklamasına (aquaplaning) yol açabilir. Kızaklama halinde direksiyon kontrolü kaybedilebilir veya araç frene basılsa dahi yavaşlayamayarak kazalara sebebiyet verebilir.
Lastik seçiminde en pahalı lastik en iyi lastiktir kuralı yerine içinde bulunduğum şartlara en iyi uyan lastik en iyi lastiktir prensibini benimsemek gerekir.