Triger Kayışı Nedir, Ne İşe Yarar?

Triger kayışı veya zinciri, krank milinden alınan dönme hareketini gergi elemanları aracılığıyla eksantrik miline aktararak eksantrik mili üzerinde yer alan emme ve egzoz valflerinin krank miline bağlı olan pistonlarla doğru zamanda açılıp kapanması senkronizasyonunu sağlayan zamanlama parçasıdır.

Triger kayışına, zamanlama kayışı veya eksantrik kayışı da denmektedir. Triger kayışıyla hareket eden eksantrik mil tasarımı ilk kez 1962 yılında Glas 1004 model seri üretim araçta kullanılmıştır. Triger kayışı, bazı araçlarda motor soğutma sıvısının devir daim motoruna da hareket vermektedir.

Triger kayışı, triger zinciri ile aynı görevi üstlenmektedir. Triger kayışının zincire göre, sessiz, hafif, gürültüsüz ve daha ucuz olması avantajlarının yanında daha kısa ömürlü olması dezavantajıdır.

Kayış, yüksek gerilimlere dayanıklı fiberglas veya kevlar lifli yapının kauçuk malzemeyle kaplanmasıyla elde edilir. Kauçuk yapısı gereği, yüksek sıcaklık, motor yağı veya diğer çözücü maddeler ile temasında yapısında bozulma gerçekleşerek kullanım ömrü kısalır.

Kayış veya zincir gerginliğinde zayıflama olması veya kopması krank mili ve eksantrik mili arasındaki senkronizasyonu bozacağından motor parçalarında fiziksel hasarlar meydana gelebilir. Kayış veya zincir kopmadan önce aracın motoru, sarsıntılı ve gürültülü çalışma, düşük performans, çalıştırırken zorlanma veya çalışmama belirtilerini gösterebilir. Kopma veya diş atlaması gerçekleştiğinde, valfler ve pistonlar arasındaki zamanlama problemi birbirlerine çarpmalarına neden olacak ve mekanik birçok hasarın oluşmasına neden olacaktır.

Kayışın sağlamlığının gözle kontrolü çoğu zaman yanıltıcı olabilmektedir. Bu yüzden aracın kitapçığında belirtilen periyodik kilometre veya yıl değişim aralıkları dikkate alınarak orijinal parça ile değişimi sağlanmalıdır. Birçok üretici tarafından ortalama olarak kayışın kullanım ömrü 100.000 km veya 5 yıl olarak belirlenmiştir. Zincir için değişim gerekmediği söylense de malzeme ömrü gereği yaşanacak gevşeme nedeniyle 200.000 km aralıklarla değişimi büyük mekanik sorunların önüne geçmek için faydalı olacaktır.

Triger kayışı veya zincirinin değişimi, yatay, dikey motorların ikisinde de ulaşılması zor yerde olduğundan ve gergi ayarı yapılırken dişlilerde yer alan çentiklere dikkat edilmesi gerektiğinden araç servislerinde profesyonel kişilerce yapılması önerilmektedir. Triger kayışı değişimi işleminde, kayış ve gergi setinin birlikte değiştirilmesi kayışın yuvasından çıkmaması için daha yararlı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir