Start Stop Akü Nedir?

Start Stop, araç motorunun rölantide çalışırken oluşturduğu emisyonun azaltılması için otomatik olarak motoru durdurup tekrar çalıştırabilen elektronik bir kontrol sistemidir. Motorun bu sistem ile defalarca yeniden çalışmasını sağlayan teknolojik olarak özelleştirilmiş aküler ise Start Stop Akü olarak adlandırılmaktadır.

Akü, aracın motoruna ilk hareketi marş motoru aracılığıyla vererek yakıt hava karışımının yanmasını sağlar. Araç içerisinde ve dışında yer alan tüm elektriksel donanımları besleyerek sürüş konforunu arttırır. Akü gerilimi, belirli seviyelerin altına düştüğünde aracın kinetik enerjisinden faydalanarak alternatör veya rejeneratif frenlemeden doğan enerji geri kazanımı ile akü şarj edilir.

Otomatik Start Stop sistemi tarihte ilk defa 1974 yılında Toyota Crown model araçta kullanılmıştır. Yüzde 10 yakıt tasarrufu sağladığı belirtilen bu sistem günümüzdeki modern araçlardaki Start Stop sistemine çok benzer çalışma prensiplerine sahipti. Aracın, hızı, eğimi, soğutma suyu sıcaklığı, akü gerilimi, gaz pedalına basılıp basılmadığı, dönüş sinyali durumu gibi kriterlerini değerlendirerek 1,5 saniye durulduğunda motoru durduruyordu. Sürücü tekrar gaz pedalına bastığında ise motor çalışmaya başlıyordu. Ayrıca sistem sürücü tarafından bir tuşa basılarak pasif edilebilmekteydi. Sistemin çalışabilmesi için daha büyük kapasiteli akü ve hassas bir karbüratör kullanılması gerekmekteydi.

Start Stop sistemi, doğru yakıt hava karışımı ve uygun akü seçimiyle yakıt tüketiminin dolayısıyla emisyon değerlerini yüzde 5 ile yüzde 10 arasında azalmasını sağlayan çevreci bir sistemdir. Günümüzde pek çok otomobil üreticisi özellikle Euro 5 emisyon normları ortaya çıktıktan sonra bu sistemi araçlarında kullanmaya başlamıştır.

Start Stop Aküler, eski nesil sulu tip akülere göre daha gelişmiş özelliklere sahiptir. Kısa mesafe ve dur-kalk trafik sürüşlerine uygun, kısa sürede şarj olabilen, şarj-deşarj çevrim ömrü uzun, performans kaybı yaşamadan daha derin deşarj olabilen Start-Stop aküler, temel olarak EFB (Enhanced Flooded Battery-Geliştirilmiş Islak Akü) ve AGM (Absorbent Glass Mat Battery-Emdirilmiş kuru tip) olmak üzere iki çeşittir. Bu tipteki gelişmiş aküler gerilimleri düşük seviyede olsa bile marş motorunu çalıştırabilecek gücü barındırırlar.

Özellikle kısa mesafeli sürüşler ve araçların sahip olduğu elektriksel donanımların kullanımı akünün kademeli olarak deşarj olmasına sebep olmakta ve akü ömrü azalmaktadır.

AGM ve EFB aküler, sahip oldukları teknolojik gelişmeler neticesinde iç dirençleri ömürleri boyunca geleneksel tipteki akülere göre daha düşük kalmakta ve böylece hızlı bir şekilde yeterli oranda şarj olabilmektedirler.

EFB aküler, geleneksel sulu tip akülerin geliştirilmiş versiyonudur. Giriş seviyeli Start-Stop araçlarda kullanımı uygundur. Rejeneratif frenlemenin elektrik enerjisine dönüştürülüp akülerin beslendiği daha modern Start-Stop özellikli araçlarda ise AGM akü kullanımı gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir