Standart plaka ölçüleri 11.07.1999 tarihi ve 23752 satılık Resmi Gazete’de belirlenmiş olup; Tip 1 için en 520 mm, yükseklik 120 mm, Tip 2 için ise en 340 mm, yükseklik 240 mm olarak tanımlanmıştır.
Standart plakalarda iki adet TR hologramı ile birlikte iki adet ay-yıldız hologramı, beyaz bölgede bir adet mühür ve yine beyaz bölgede plakanın alt kısmında bulunup boydan boya uzanan dalga şeklinde bir iz bulunmaktadır. Ölçülerin yanında bu şekilsel kriterleri taşımayan tüm plakalar kusurlu sayılacak ve ağır cezai yaptırımlara tabi tutulacaktır.
Alfa Romeo gibi özellikle İtalyan otomobil modellerinde, plaka ortada olmadığı için Tip 1 plaka kullanımı hem kötü bir görüntü oluşturmakta hem de zaten köşeye yakın olduğu için trafik ekiplerince de zor okunmaktadır. Ayrıca trafik kanununda “uygun plaka yeri olmaması durumunda, ilgili tescil kuruluşunun izniyle küçük plaka takılabilir” şeklinde bir hüküm bulunmaktadır. Ancak tüm bunlara rağmen tescil kurumu basılmış plakanın boyutları ile oynamanın, plakanın standart dışı olmasına neden olacağını ve cezai yaptırımların uygulanabileceğini belirtmiştir. Dolayısıyla bu tip araçlarda Tip 1 yerine Tip 2 ki plakaların kullanımı önerilmektedir.
Bir başka husus da göze daha hoş gözüken APP plakaların kullanılmasıdır. Bir zamanlar tescil kurumlarınca mühürlü APP plakalar basılıp verilmiş olsa da bu tip plakalarla çevirmeye girdiğinizde sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca mühürü olmayan APP plaka ile yakalanmanız durumunda bagajda orijinal plaka bulunsa dahi cezai işlem uygulanmıştır. Ayrıca yeni yönetmelik ile birlikte APP plakalı araçlar muayeneden de geçememektedirler ve bir defaya mahsus olmak üzere cezai işleme tabi olmadan yasal plaka ile tekrar muayeneye girmeleri gerekmektedir.
2017 yılından itibaren değişen mevzuatla birlikte orijinal dışı tüm plakalarla beraber (farklı yazı tipi, 3d tipinde vs.) APP plaka kullanımı da yasaklanmıştır. Yeni mevzuata göre, tüm APP plakalar muayeneden geçememektedir. Muayene sonrasında APP plaka kullanımı nedeniyle ağır kusur alan kullanıcılar, bu kusuru belgeleyen muayene raporuyla birlikte şoförler odasına başvurarak yasal plaka alma işlemini yürütebilirler. Yasal olmayan plakayı, muayeneye girilmeden önce yenilemek için ise notere başvurulması gerekmektedir.
Standartlara aykırı plaka kullanımının cezası 2020 yılı için 804 TL olarak belirlenmiştir.