Sıfır otomobil satışında uygulanan ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) oranı artırıldı. Cumhurbaşkanlığı kararlı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İkinci el araç fiyatlarındaki artış uzunca bir süredir konuşuluyordu. İkinci el araç fiyatları, sıfır araç fiyatlarına yaklaşmış hatta bazı durumlarda geçmişti.
Örneğin; geçtiğimiz yıl 82.000 TL fiyat ile ilana çıkılan 2012 Model Ford Mondeo otomobil, o tarihte satılmamış ancak aynı otomobil bu yıl 130.000 TL fiyat ile kısa süre içerisinde satıldı.
Bu yükselişin sebebi olarak distribütörlerde sıfır araç olmaması ancak siparişle 2-3 ay sonraya getirtilebilmesi gösteriliyordu. Kimileri de ikinci el ilan sitelerini ve bu siteye ilan veren araç sahiplerini suçluyordu.
Tüm bu olaylar sonucunda ÖTV indirimiyle ikinci el piyasasının hizaya getirilebileceği düşünülüyordu. Sıfır konutlarda faiz oranlarının düşürülmesi, sıfır otomobiller için de ÖTV indirimi beklentisini artırmıştı.
ÖTV indirimi, Eylül ayında bekleniyordu ancak ÖTV’ye indirim yerine zam geldi. Yeni düzenleme ile 120.000 TL üzeri otomobillerde daha önce yüzde 60 olarak uygulanan ÖTV oranı, yüzde 80’e çıkartıldı. Bu da araç fiyatlarında yüzde 10’un üzerinde artış anlamına geliyor.
ÖTV artışın yalnızca ithal otomobillere uygulandığı belirtilse de 1600 cc altı otomobillerin yüzde 99’u, 1600 cc otomobillerin tamamı ithal ediliyor.
Bu değişiklik ile birlikte orta ve üst model araçlarda (çoğu araç bu kategoride) 30 ila 100 bin TL zam bekleniyor. Daha önce 330 bin TL fiyat etiketine sahip Passat Business TDI DSG modelinin fiyatı 370 bin TL’ye yükseliyor.
Karar, ÖTV indirimi gelecek beklentisiyle araçlarını satanları ve yeni otomobil almak için bekleyenleri üzdü. İkinci el araçları ilanda olanlar ise fiyatlarını yükseltmeye başladı.
Bir kötü haber de yeni aracını teslim almayı bekleyenlere geldi. Fiyatı sabitlemek amacıya kapora yatırıp araç siparişi verenlere fatura henüz düzenlenmediği için yeni ÖTV farkının yansıtılacağı öğrenildi.