Sedan ve Hatchback Arasındaki Farklar Nelerdir?

Araç seçimi yapılırken çoğu kişinin ilk kriteri aracın kasa tipidir. Arka bagaj kapağı ve arka camın tek parça olduğu, arka koltuklar ve bagaj arasında bölme olmayan daha kısa kasa tipi hatchback, arka koltuklar ve bagaj arasında bölmenin olduğu daha uzun kasa tipi ise sedan olarak tanımlanmaktadır.

İlk sedan otomobil, 1899 yılında Renault tarafından üretilen Voiturette Type B, ilk hatchback otomobil ise 1938 yılında Citroën tarafından üretilen 11CV Commerciale modelidir. Günümüzde hatchback kasa birçok araç segmentinde yer almakla birlikte BMW 5 Gran Turismo, Porsche Panamera ve Audi A7 gibi lüks araçlarda da bulunmaktadır.

Sedan kelimesinin tam olarak nereden geldiği kesin olmasa da büyük bir kesim tarafından, İtalyanca “sedia”, Türkçe karşılığı sedye kelimesinden geldiği kabul edilmektedir.

Sedan ve hatchback otomobiller sınıflandırılırken kapı sayısına göre de 4 kapılı sedan, 3 kapılı veya 5 kapılı hatchback ile isimlendirilmektedir.

Aynı marka ve model araçlar farklı kasa tiplerine sahip olabilmektedir. Aracın teknik özellikleri, tasarımı, kişisel gereksinimler ve satış potansiyeli göz önünde bulundurularak yapılan bu seçim ülkemizde çoğunlukla sedan kasa tipinden yana olmaktadır. Birçok Avrupa ülkesinde hatchback ve bu kasanın daha uzun versiyonu olan station wagon tercih edilmektedir.

Kasa tipleri, aracın rüzgâra karşı olan direnci üzerinde etkilidir. Rüzgâra karşı olan direnç değeri düştükçe aracın hareketini zorlaştıran kayıplar azalacaktır. Araç üreticileri tasarımlarını damla formuna benzeterek direnç etkisini azaltmaya çalışmaktadır.

Aerodinamik etki, yol tutuş, kalkış hızı, yakıt tüketimi, emisyon değerleri, konfor, ağırlık merkezinin yatay ve dikey dağılımları üzerinde etkili olmaktadır.

Sonuçların daha sağlıklı şekilde karşılaştırılabilmesi için aynı marka model araçlar arasında sedan ve hatchback kıyaslaması yapılmalıdır. Ölçü ve ağırlık bakımından karşılaştırıldığında, ön ve arka tekerlekler arası mesafe genellikle aynıyken, araç uzunluğu ise sedan araçlarda daha uzun olmaktadır.

Aynı veya yakın ağırlığa sahip sedan ve hatchback araçlarda ağırlık merkezinin yataydaki dağılımı aracın yol tutuşu üzerinde etkilidir. Sedan araçlarda yatay ağırlık merkezi arkaya kaydığından viraja hızlı girildiğinde aracın savrulmasına neden olabilirken hatchback araçta ise ön tarafa daha yakın olan ağırlık merkezi arkadan kaymaya sebep olmaktadır.

Sedan araçlarda arka kısım daha ağır olduğundan süspansiyon etkisi tüm araca daha düzgün yayılmakta ve daha konforlu bir sürüş sağlamaktadır. Rüzgâr, sedan araçlarda aracın bagaj kısmından aşağıya doğru bastırma etkisi göstereceğinden dikey ağırlık merkezi de hatchback araca göre daha aşağıda kalacaktır. Dikey ağırlık merkezi ne kadar aşağıdaysa yol tutuşunu arttırıcı etki de o oranda artacaktır.

İç mekân incelendiğinde sedan araçlarda yolcu tarafında diz mesafesi daha geniş ve bagaj hacmi daha büyük olmaktadır. Hatchback araçlarda ise arka koltuklar yatırıldığında büyük hacimli eşyaları taşımak daha kolay olmaktadır.

Aerodinamik özelliğe bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle sedan araçlarda 0-100 km/sa hızlanma süresi daha kısa ve maksimum hız daha fazla olmaktadır. Yakıt tüketimi açısından ise sedan araçlarda daha az ortalama tüketim değerleri görülürken buna paralel olarak CO2 emisyon salınımı ise daha az olmaktadır.

Fiat Egea 1.6 MULTIJET II 120 HP DCT modelinin sedan ve hatchback kasaları karşılaştırıldığında aşağıdaki tablodaki değerler elde edilmektedir.

Fiat Egea 1.6 MULTIJET II 120 HP DCT Sedan Hatchback
Aks mesafesi (mm) 2636 2638
Uzunluk (mm) 4532 4368
Yükseklik (mm) 1497 1495
Genişlik (mm) 1792 1792
Bagaj hacmi (lt) 520 440
Ön/arka mesafe (mm) 893/1003 893/837
Boş ağırlık (kg) 1320 1390
Son hız (km/saat) 200 199
Hızlanma 0-100 km/h (s) 9,8 11
Yakıt Tüketim l/100 km 4,3 4,5
Ortalama CO2 emisyonları (g/km) 112 118

Tablo 1. Fiat Egea 1.6 MULTIJET II 120 HP DCT Sedan ve Hatchback Karşılaştırması

Tablo 1’deki karşılaştırma aynı veya yakın ağırlıktaki aynı model araçların karşılaştırılmasıyla elde edilmiştir. Genel itibariyle aynı motor ve şanzıman grubunun kullanıldığı aynı marka ve model araçların verileri Tablo 1’e benzer şekildedir. Bu tablonun performans ve tüketim verilerinin tersini oluşturacak farklı modellere ait veriler de bulunmaktadır. Aracın aerodinamiği, aks mesafesi ve ağırlık farklılığı buna sebep olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir