Radar Kaç Metreden Görür?

Trafikte yaralanmalı ve ölümlü kazaların sebeplerinin başında aşırı hız gelmektedir. Hız ihlalini önlemek için ise radar sistemleri kullanılmaktadır. Radar ölçüm mesafesi aracın büyüklüğüne ve radar ölçüm yöntemlerine göre değişmekle birlikte sabit ölçüm yapan radarlarda, minimum 30 metreden maksimum 1,5 kilometre mesafeye kadar algılama yapılabilmektedir.

Hız ölçümünde ve konum belirlemede genel terim olarak kullanılan radar trafikte belirlenen hız limitlerine araç sürücülerinin uyup uymadığını kontrol etmek için kullanılmaktadır. Trafikte araçların hız ölçümleri, radyo dalgası, lazer yöntemi, kamera ile görüntü işleme, koridor ortalama hız tespiti ve yol altına yerleştirilen metal algılayıcılar ile birlikte çalışan plaka tespit kameraları vasıtasıyla yapılmaktadır.

Geçmişten günümüze en yaygın kullanılan hız ölçüm yöntemi radyo sinyalleriyle yapılmaktadır. Bu yöntem yol kenarında duran, aynı yönde hareket eden ekip araçlarında veya yol kenarına belirli açıyla yerleştirilen sistemler ile uygulanmaktadır. Radyo dalgası bir elektromanyetik radyasyon çeşidi olduğundan yayılım hızı ışık hızıdır (3×10^8 m/s). Radyo dalgasıyla çalışan bir radar, sinyal üretici, verici, alıcı ve antenlerden oluşmaktadır. Radyo sinyali verici kaynaktan hareket eder ve menzil içerisindeki bir araçtan yansıyarak alıcı birimine ulaşır. Sinyalin gidiş ve dönüşü arasında geçen zamana göre varlığın mesafesi, yönü ve hızı ölçülebilmektedir. Gönderilen radyo dalgasının yansıması, tır gibi yüzey alanı büyük araçlarda daha uzun mesafelerde hız ölçümü yapılabilirken, motosiklet gibi küçük yüzey alanlı araçlarda daha kısa mesafelerde ölçüm yapılabilmektedir.

Lazer yöntemi ile hız ölçümü tıpkı radyo sinyaliyle ölçüm gibi çalışmaktadır. Gönderilen lazer sinyalinin ne kadar sürede alıcı birimine ulaştığına bakılarak hız tespit edilir.

Koridor yönteminde, belirli mesafelerle yerleştirilen plaka tespit kameraları araçların bu mesafeyi ne kadar sürede tamamladığına bakarak hızlarını ölçer. Hız tespitinde tuzak radarlar yerine bu tip ortalama hız ölçüm yöntemleri sürücülerin kurallara uyma yüzdesini arttırmakta ve anlık yapılabilen hız aşımlarını telafi edebilmektedir. Bu sayede tek nokta yerine belirli bir mesafe boyunca araçların hız sınırlarını aşması önlenerek trafik güvenliği daha iyi sağlanacaktır.

Kamera kullanılarak yapılan görüntü işlemeli hız ölçümlerinde kamera lensi hangi mesafeye ayarlanmışsa o kadar uzaktan ölçümler yapılabilmektedir. Bu yöntemle sanal olarak belirlenen iki çizgi arasından aracın geçiş süresi hesaplanarak birçok şerit üzerinden aynı anda hız ölçümü yapılmaktadır.

Yol altına belirli aralıklarla yerleştirilen metal algılayıcılar ile geçilen süre üzerinden hesaplama yapılır ve yolun devamında yer alan kameralar ile plaka tespit edilerek ilişkilendirme yapılmaktadır.

Araç sürücülerinin, yol şartlarını ve bilgilendirmeleri göz önüne alarak hızlarını ayarlaması ve olası kazaların önüne geçerek trafik güvenliğinin arttırılmasına fayda sağlaması en temel sorumluluklardandır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir