Motor Temizliği Nasıl Yapılır?

Herkes gibi siz de aracınızı iç dış yıkatıp, motor kaputunun altını bakımdan bakıma görenlerden misiniz? Bu yazımızda motor temizliği için sık yapılan yanlışlardan ve motorun nasıl temizlenmesi gerektiğinden bahsedeceğiz. Yazıyı okuduktan sonra davranışınızın değişeceğini ve bu konuda farkındalık oluşacağını düşünüyoruz.

Çalışan bir motor her piston hareketinde, dışarıdan çekilen havaya ihtiyaç duyar. Bunu tıpkı nefes alıp verme işlemine benzetebiliriz ancak araçlarda insanlardan farklı olarak hava filtresi bulunmaktadır. Yanma odasına temiz ve tozdan arınmış havanın ulaşması, motorun sağlığı ve uzun ömürlü olabilmesi için çok önemlidir. Bu nedenle filtrelerin erken kirlenmesini önlemek için filtreye çekilen havanın temiz olması ve haliyle motorun da temiz olması gerekmektedir. Peki motor temizliği nasıl yapılmalıdır?

En önemli nokta; temizlik yapılacak motorun soğumuş olmasıdır. Temizlik ile ilgili tüm işlemler kesinlikle soğuk motora uygulanmalıdır. Bunun için temizliği yapacağınız yerde, motor soğuyana kadar kaputu açıp beklemenizi öneririz. Sık yapılan yanlışlardan biri olan sıcak motoru basınçlı su ile yıkama işlemi, genleşme nedeniyle motor bloğunun çatlamasına ve termal şok neticesinde parçaların dayanımlarının azalmasına yol açar.

İkinci önemli kısım ise; motorun hava filtresi, alternatör sistemi, motor beyni ve zarar görebilecek elektronik aksamlar ile kayışların naylon vb. su çekmeyen özellikte olan malzemelerle iyi bir şekilde kaplanarak korunmasıdır. Bu sayede parçalar kullanılan kimyasallardan ve su nedeniyle oluşabilecek elektriksel arızalardan korunur.

Ayrıca yüksek basınçlı yıkama tabancaları yerine şebeke basıncına sahip ve düşük debide akan hortum kullanılmalıdır. Aksi halde bir takım parçaların içine su sızabilir ve araç sıvılarına su karışabilir. Ulaşılabilir ve kirlenmiş parçalara yağ çözücü sprey sıkılarak kısa bir süre beklendikten sonra bu parçalar fırça ile ovalanmalı ve kirlerin çıkması sağlanmalıdır. Kullanılan sprey yağ çözücüler lastik parçaları deforme ederek zarar verebileceği için kesinlikle kayışlara ve plastikle kaplı kabloların üzerine sıkılmamalıdır. Bununla birlikte yağlar fırçalanıp çözündükten sonra kısa bir süre içinde parçaların üzerine su dökülerek kirlilik uzaklaştırılmalıdır.

Genellikle özel servislerde hatta yetkili servislerde dahi yapılan periyodik bakımdan sonra, yağ çözücü sprey motor üzerine hiçbir maskeleme ve temizleme işlemi yapılmaksızın sıkılarak araç teslim edilmektedir. Siz de hizmetten memnun kalıp yapılan işlemin ne kadar güzel olduğunu düşünüp, eğer yolda kalmazsanız bir sonraki bakıma kadar kaputu açmadan hayatınıza devam edersiniz. Mümkünse periyodik bakıma gitmeden önce motoru kendi imkanlarınızla veya bir uzman vasıtasıyla temizlemeniz ve bakımdan sonra yağ çözücü sprey sıktırmamanız, motordaki parçaların ömrünü uzatacaktır.

Eğer kaputun altındaki parçalar üzerinde pas veya buna benzer inatçı kirler varsa yine uygun maskeleme işleminden sonra, pas sökücü kullanmak ve temizledikten sonra bir sünger yardımı ile parlatıcı cila sürüp pamuklu bez ile parlatmak motorunuzun yeni gibi görünmesini sağlayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir