Lastik Neden Balon Yapar?

Lastiğin özellikle yanak kısmından aldığı sert darbe nedeniyle, lastik omurgasını oluşturan karkas tellerin deformasyona uğraması sonucunda lastik balon yapar.

Aracın tüm yükü ile birlikte sert bir çukura düşündüğünde lastiğin yanak kısmındaki karkas teller, jant ve zemin arasında sıkışarak hasar görebilir. Bu nedenle kırılan teller, lastik iç basıncının etkisiyle kırık bölgesinden dışarıya doğru kavisli bir şekil yaparak esneyecektir. Halk arasında bu durumda lastik balon yaptı denilmektedir.

Balon yapmış lastiğin karkas telinin değiştirilememesi veya balon yapmış bölgeye yama yapılmasının güvenli olmaması nedeniyle bu lastiklerin tamiri mümkün değildir.

Yanak kısmından alınan lastik hasarları nedeniyle seyir halinde direksiyon titremesi veya lastik patlaması gibi sürüş güvenliğini önemli ölçüde etkileyen sorunlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle balon yapmış lastiğin en kısa sürede yeni bir lastikle değiştirilmesi önerilir.

Balon yapmış lastik, 2 yıldan fazla kullanılmış veya diş derinliğinin önemli bir kısmını kaybetmiş ise bu lastikle birlikte diğer eşinin de değiştirilmesi gerekmektedir. Bu sayede çekme veya fren anında savrulmanın önüne geçilir.

Lastik hasarlarının büyük kısmının sebebi olan asfalt yoldaki derin çukurlar, eksik veya hatalı yerleştirilmiş rögar kapakları veya kaldırımlar, özellikle yağmurlu havalarda su birikintileri tarafından maskelenir ve görülmesi zorlaşır. Tüm bu şartlara bir de düşük lastik basıncı ve ince yanaklı lastik tasarımı eklendiğinde, lastiğin balon yapması kaçınılmaz hale gelmektedir. Doğru basınç değeri, lastikleri şok darbelerden her ne kadar korusa da, lastiğin kalitesiz olması da şok darbeleri esnasında lastiğin dayanımını azaltmaktadır.

Darbe neticesinde ortaya çıkan balonun yanı sıra, lastiğin aşırı ısınması veya dikkatsizce yapılan kışlık yazlık lastik değiştirme işlemleri nedeniyle de yanak deformasyonu görülebilir. Yüke uygun olmayan lastik tipi ve basıncı, bozuk fren ayarı ve sıkça frene basılması, hız koduna uygun olmayan lastiklerin yüksek hızda kullanılması veya drift gibi nedenlerle lastikler aşırı ısınarak yanak deformasyonu görülebilir.

Lastiklerde balon oluşumunun önlemesi için doğru ölçü, düzgün montaj ve uygun basınç değeri ile lastiğin kullanılması gerekmektedir. Ayrıca bozuk zeminde veya kaldırım iniş çıkışlarında olabildiğince yavaş hareket etmek lastiklerin daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir