Lastik Diş Derinliği Kaç Olmalıdır?

Araçlar ile yol arasındaki tüm fizik kurallarının üzerinden aktığı en önemli parça lastiklerdir. Kısacası lastikler, sürüş güvenliği için en hayati kısım ve otomobilin sürüş dinamiklerine doğrudan etkisi olan, eskidikçe yenilemeyi gerektiren kauçuktan yapılmış malzemelerdir. Lastiğin yenilenmesi gerektiği diş kalınlığına bakılarak tespit edilebilir.

Lastik diş derinliği yasal sınır olarak 1,6 mm olarak belirlenmiş olup bu değerin altındaki diş kalınlıklarda 2020 yılı için 776 TL idari para cezası uygulanmaktadır.

Yasal standart bu şekilde belirlenmiş olsa da, araçların muayene sürecinden başarıyla geçebilmesi için diş derinliğinin en az 3 mm olması gerekmektedir.

Hızı ve sert araç kullanımı, sıkça fren yapma veya yokuş çıkma, uygun olmayan lastik basıncıyla araç kullanma sonucunda daha hızlı aşınan lastikler, özellikle dişlerin azalmasıyla birlikte su tahliye özelliğini önemli ölçüde yitirir ve yağmurlu havalarda aracın kolayca kızaklamasına sebep olabilir. Bu nedenle öncelikle yağmurlu havada sürüş güvenliğinin azaldığını düşünüyorsanız, aracınızın lastik diş derinliğini kontrol etmeniz gerekir.

Diş derinliğini; cetvel, kumpas veya oto parçaları satılan yerlerden edinebileceğiniz basit ölçme cihazlarıyla kolayca ölçebilirsiniz. Eğer bunlardan hiçbiri bulunmuyorsa, 1 TL veya 50 Kr değerindeki madeni parayı lastik dişine tuttuğunuzda içteki halkayı görülebiliyorsa 3 mm’lik muayene sınırına ulaşılmış demektir.

Yasal sınır olan 1,6 mm’yi kontrol edebilmek için ise madeni paraya dahi ihtiyaç bulunmamaktadır. TWI (Tread Wear Indicator-Aşınma Göstergesi) olarak isimlendirilen bu göstergeye bakarak 1,6 mm diş derinliğine ne kadar yakın olduğunuzu anlayabilirsiniz. Bu gösterge lastiğin paralel kanallarında çıkıntı şeklinde göze çarpar ve dişler ile aynı seviyeye geldiğinde ceza sınırına ulaşılmış demektir.

Önden çekişli araçlarda genellikle ön lastikler daha hızlı diş kaybederken arkadan çekişlilerde ise tam tersi bir durum söz konusudur. Sağ ve sol lastiklerin farklı desene sahip olması veya farklı diş derinliklerinde olması da hızlanma veya fren anında savrulmaya sebebiyet vereceğinden dolayı yakın diş derinliğinde be aynı desene sahip lastikler kullanılmalıdır.

Yasal sınır olan 1,6 mm’lik lastik derinliği ile muayene limiti olan 3 mm arasında ciddi sayılabilecek bir farklılık göze çarpmaktadır. 1.6 mm kalınlıktaki dişler ile ıslak zeminde sürüş yapmak ciddi anlamda tehlikeli olmakla birlikte güvenlik nedeniyle muayenede 3 mm sınırı bulunmaktadır. Örneğin 3,1 mm diş kalınlığı ile muayeneden geçtikten sonra 1 veya 2 sene içinde zaten yasal sınır olan 1,6 mm haddine ulaşıp artık riskli bir lastik kullanıyor olabilirsiniz. Kurallardan da görüldüğü üzere son sınır gerek lastik üreticileri tarafından gerekse yönetmeliklere dayanarak 1,6 mm olarak belirlenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir