Ülkemizde zorunlu trafik sigortası uygulanmaktadır ve trafik sigortasının yanında kasko yaptırmak sürücüleri üçüncü şahıslardan kaynaklı meydana gelen maddi ve bedeni hasarlara karşı da koruma altına alır. Bu nedenle özellikle değeri yüksek otomobillere trafik sigortası ile birlikte kasko da yaptırmak önerilir.
Kasko, aracı; kaza, yanma, çalınma veya çalınmaya teşebbüs girişimleri, doğal afetler vb. durumların sonucunda alınacak zararların kasko poliçesi kapsamında karşılanmasını sağlar. Kasko, trafik sigortasının aksine karşı tarafın değil, poliçe sahibinin zararlarını karşılanmasını sağlar.
Kısacası her sigortada olduğu gibi risklere karşı önlem olarak kasko satın alınır. Aracınızın değeri sizin için riske girilmeyecek kadar düşükse kasko yaptırılmasına gerek yoktur. Ancak bir kazaya karıştığınızda trafik sigortasının karşı tarafın hasarını karşılamaya yetmemesi durumunda kaskonuz yoksa, fazla zararı sizin karşılamanız beklenir. Kasko ise poliçede belirtilen tutar kadar bu hasarın ödemesini de yapar. Aracınız sizin için değerli olmayabilir ancak değerli bir araç ile kazaya karışmanız durumunda başınıza iş açabilir.
Geçtiğimiz 2020 yılı pandemi ve evden çalışma ile geçen bir yıl oldu ve pek çok kişi aracını kullanmadı. Bu nedenle kasko gerekli mi sorusu bir kez daha sorgulanır oldu. Benzer durumda olan pek çok kullanıcı kasko poliçesini yenilemedi ve sigorta şirketleri bu duruma çare bulabilmek için aylık uygulanabilen kasko poliçeleri imkanı sundular. Bu sayede aracın kullanılmadığı dönemlerde kasko bedeli ödenmemesi sağlandı. Araç kullanılacağı zaman ise hasarsızlık korunarak yeniden kasko güvencesine alınması ile esnek bir sigortalama süreci yapılmış oldu.
Kasko aynı zamanda yol yardımı, lastik değişim hizmeti gibi yan haklar da sunmaktadır. Örneğin araçta LPG varsa ve depo işgal ettiği için stepne taşınmıyorsa araca kasko yaptırmak, lastiğin patlaması durumunda ücretsiz olarak yedek lastiğe kavuşmanızı sağlayacaktır.
Ayrıca bir kaza durumunda siz kusursuz olsanız dahi aracınızın tamiri için yetkili servis karşı tarafın trafik sigortasının onayını bekler. Bu gibi durumlarda kaskonun olması durumunda karşı tarafın trafik sigortası beklenmez ve kasko sayesinde aracın onarımına derhal başlanır. Onarım bedeli daha sonra kasko şirketi tarafından karşı tarafın trafik sigortasından alınır. Bu sayede aracın onarım süreci kısalır.
Tüm bu imkanlar değerlendirildiğinde aracın değerinin yüksekse ve sıklıkla trafikte bulunuluyorsa kasko yaptırmak riskleri azaltmakta ve aracınızı güvence altına alma konusunda önerilmektedir.