Turbo araçlarda kullanılan, taze havayı soğutarak motordan alınan verimi arttırmaya yarayan ısı değiştiricisine intercooler denir. Genellikle kamyonların veya ticari büyük araçların üzerinde gördüğümüz stickerlarda bu parçanın adı kocaman harflerle yazmaktadır. Özellikle dizel çevrimli motorlarda termodinamik olarak verimi oldukça arttıran intercooler, su soğutmalı ve hava soğutmalı olmak üzere iki farklı şekilde tasarlanmıştır.
Su soğutmalı intercooler tıpkı aracın soğutma soğutma sistemindeki radyatör gibi çalışır ve su yardımıyla motora çekilen taze havayı soğutur. Pahalı bir sistemdir ve genellikle spor araçlarda veya ralli amacıyla kullanılan turbolu araçlarda performansı arttırmak için kullanılır.
Hava soğutmalı modellerde ise görünüm yine radyatöre benzer ancak aracın ön ızgarasına yakın bir noktada rüzgarın etkisiyle soğutma sağlanır. Seri üretim standart turbolu araçlarda genellikle bu sistem kullanılır. Su soğutmalı sisteme göre daha basit ve daha ucuzdur.
Turbo tarafından sıkıştırılan hava termodinamik kurallar gereği (PV= nRT) sıkıştırıldığında sıcaklığı yükselir. Sıcaklığı yükselen hava, yanma odasına gönderilmeden önce intercooler üzerinden soğutularak motora beslenir. İntercooler’a giren basınçlı hava 250 °C sıcaklığa kadar yükselir burada soğuyan hava yaklaşık 60 °C kadar soğutulup daha sonra motora taşınır.
İntercooler olmasaydı ve turbo motorlara sıcak hava gönderilseydi bu durum hem performansın düşmesine hem de motor ömrünün kısalmasında neden olacaktır. Yüksek sıcaklık havanın yoğunluğunun düşmesine neden olur. Bu da hacimsel olarak daha az oksijenin motora girmesine yol açar. Dolayısıyla yanma verimi düşer ve elde edilen güç azalır. Ayrıca sıcak hava direkt olarak motora beslenmesi, motor sıcaklığı daha da artmasına sebep olur. Bu durum da aşırı ısınmaya, vuruntulu çalışmaya ve motorun çabuk yıpranmasına yol açar.
İntercooler sistemi içerisinde yüksek basınçta havanın dolaştığı bir sistem olması nedeniyle hem intercooler üzerinde hem de bağlantı elemanlarında sızdırmazlık hayati önem taşır. Eğer bu elemanlarda veya radyatör üzerinde bir kaçak olursa, turbonun yarattığı basınç düşer ve buna bağlı olarak yanma verimi düşer. Özellikle dizel motorlarda performansı sağlayan en önemli parça olan turbonun işlevi azaldığında ise ciddi güç kaybı gözlemlenir.