İmmobilizer Nedir?

İmmobilizer, 1944 yılında Frank Marugg tarafından icat edilen bir güvenlik sistemidir. Araç hırsızlık olaylarının engellenmesinde devrim niteliğinde bir özelliktir. Bu sistemin yaygın olarak kullanılmasıyla birlikte oto hırsızlık olayları yüzde 90 oranında azalmış olup birçok ülkede otomobillerde olması gereken zorunlu özellik haline getirilmiştir. Günümüzde satın alınan her otomobilde immobilizer özelliği artık standart olarak sunulmaktadır.

İmmobilizer otomobildeki yakıt ve ateşleme sistemini devre dışı bırakarak görevini yapar. Kontak sistemindeki iki kablonun birbirine temas ettirilmesine ek olarak anahtar içerisindeki çip ile araçtaki elektronik kontrol ünitesinin haberleşip birbirlerini doğrulamasıyla birlikte motor çalışır.

İmmobilizer sisteminin çalışma mantığı şu şekildedir. Anahtar içerisinde yer alan çip kontak anahtarına yaklaştığında buradaki antenden güç alarak aktif hale gelir ve immobilizer kutusu ile bağlantı kurar. Hemen ardından İmmobilizer kutusu, transponder üzerinden aldığı bilgi ile bir kod oluşturarak bu kodu ECU (Elektronik Kontrol Ünitesi)’ya gönderir. ECU gelen bu kodu doğrularsa ateşleme ve yakıt sistemlerine onay mesajı göndererek sistemleri devreye alır. Tüm bu süreç neredeyse 0,1 saniye içerisinde gerçekleşir ve marş motorunun dönmesiyle motor ateşlenir.

Zaman zaman otomobillerde kullanılan anahtar kutusu, kullanımdan dolayı eskir ve yeni anahtar yaptırılması gerekebilir. Ya da aracınızın anahtarı eski tip gözüktüğü için yeni kasalarda yer alan anahtara geçiş yapılmak istenebilir. Bu durumda yeni anahtar kilit mekanizması kopyalansa bile aracın motoru bu anahtar ile çalışmayabilir.

Bu durumda eski anahtar kutusu içerisinde yer alan genellikle siyah renkte olan immobilizer çipinin yeni anahtar kutusuna takıldığından emin olmak gerekir. Bazı tecrübesiz kullanıcılar bu parçayı anahtar kutusu içerisinde kırılmış bir plastik parça olarak düşünerek atmaktadır ve araçlarını yeniden çalıştırmak için servise başvurup yüklü miktarda ödeme yapmaktadır.

Günümüzde yaygın olarak kullanılan anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemlerinde de immobilizer özelliği bulunmaktadır. Kablosuz olarak ECU ile haberleşme yapan bu sistem zaman zaman anahtarın vericiden uzak kalması nedeniyle immobilizer kontrollü yapamaz ve araç çalışmaz.

Bu gibi durumlarda araç üreticisinin belirttiği yerdeki immobilizer antenine anahtar yaklaştırılır ve aracın çalışması sağlanır. Ayrıca bu sistemin üçüncü parti üreticiler tarafından üretilen modellerini kullanan araçlarda immobilizer sistemi devre dışı bırakılmaktadır. Bu nedenle fabrikasyon olmayan anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi ne yazık ki hırsızlık olaylarına davetiye çıkarmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir