Hasar Kaydı Nedir?

Hasar kaydı, bir aracın geçmişte kaza, hırsızlık, yangın ve doğal afet gibi durumlarda ortaya çıkan hasarın onarımı için yapılan harcamaların tümünü gösterir. İkinci el araç alırken veya satarken hasar kaydı bilgisi oldukça önemlidir. Hasar bilgileri, Trafik Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi (TRAMER) veri tabanına kaydedilmektedir.

TRAMER veri tabanını kullanarak hasar bilgilerini sorgulayabilmek için web, SMS ve çağrı merkezi olmak üzere üç adet yöntem bulunmaktadır. Sigorta bilgi ve gözetim merkezinin internet sitesi olan https://www.sbm.org.tr/tr/sayfa/web-sorgulama-34 adresinden 8,75 TL karşılığında, tüm operatörlerden 5664’e aracın plakasını yazarak mesaj atarak 9,5 TL karşılığında veya 11890 Çağrı merkezini arayarak dakikası 4,75 TL üzerinden ücretlendirilerek bilgi alınmasının yanında istenildiğinde ücretsiz SMS ile doküman da alınabilmektedir.

Trafikte olan tüm araçlar zorunlu trafik sigortası yaptırmak zorundadır. Trafik sigortası sayesinde yaşanabilecek kaza ve diğer zarar görmelerde tazminlerin gerekli yerlere yapılabilmesi mümkün olmaktadır.

Hasar kayıtlarında, kaza tarihi, hasar çeşidi, ağır hasar olup olmadığı, varsa eksper raporu bilgileri, hasar tutarı ve değişen parça bilgisi verilmektedir.

Araç sahibi, trafikte başka araçlarla karıştığı kazalarda eğer sadece maddi hasar varsa araçların kaza yerindeki fotoğrafları çekilerek kaza tespit tutanağını yazılı veya mobil uygulama üzerinden tarafların görüş birliğiyle düzenler. Tutanak ve kaza fotoğrafları ilgili sigorta şirketine en yakın zamanda gönderilmelidir.

Sigorta şirketi kaza bilgileri ile TRAMER kayıtlarına giriş yapmaktadır. Ardından tarafların sigorta şirketleri hata oranlarında anlaşır veya anlaşmazlık durumunda TRAMER komisyonu tarafından karar verilir. Tarafların kusur oranları yüzde 0, yüzde 50, yüzde 100 şeklinde verilmektedir. Kusur oranına göre eksper tarafından belirlenen araçların onarımları için gerekli tutarlar hesaplanarak ödemeler yapılmaktadır.

Aracın belirlenen sigorta değerinin yüzde 30 veya daha yukarısında çıkan masraflar olduğunda araç ağır hasar kayıtlı, çekme belgeli, diğer bilinen ismiyle pert kaydı verilerek tehlikeli araç sınıfına alınmaktadır.

Hasar kayıtlı araçların kasko ücretleri hasar kayıtsız araçlara göre daha fazla çıkabilmektedir. Ayrıca aracın ikinci el değerinin azalmasına da neden olmaktadır. İkinci el araç alırken aracın hasar kaydını göz önüne alarak alışveriş yapmak faydalı olacaktır.

Öte taraftan bazı araçlar herhangi bir kayıt altına girmeden oto sanayilerinde kayıtsız olarak onarılmaktadır. Bu araçların TRAMER kayıtlarında kaza bilgisi görünmemekte ve hasarsız görüntüsü verilebilmektedir. Bunun için hiçbir zaman TRAMER kayıtlarını yeterli görmeyip aracın yeterli sertifikasyonlara sahip ekspertiz birimlerinde, tüm testlerin yapılmasının ardından satın alınması gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir