Finish Balans Nedir, Ne İşe Yarar?

Lastikleri araçtan sökmeden yapılan balans işlemine finish balans denir. Sanayide yer balansı gibi isimlerle adlandırılsa da araca takılmış yani son halini almış tekerleğe yapıldığı için bu isim verilmiştir. Gerçek durumu simüle ettiği için sabit balansa göre daha iyi balans imkanı sunan bu yöntem çalışan elemanların daha az yorulmasını da sağlar.

Geleneksel sabit balans makinesi ile yapılan balans ayarında lastikler sökülür, tek tek balansa getirilir ve balans işleminin ardından yeniden araca takılır. Bu süreç hem emek, hem ağır yük taşıma hem de düzgün bir ustalık gerektirir. Ayrıca balans işlemi araca bağlı olmadan yapıldığı için tekerlek, gerçek sürüşteki dönen parçalarla birlikte dönmemekte, sabit makinede tam balans sağlansa bile araca takıldığında yüksek hızlarda direksiyonda titreşim yaşanabilmektedir.

Finish balans makinesi sabit balans makinesine göre daha yüksek veri işleme gücüne ve daha yeni bir teknolojiye sahip olduğundan daha kaliteli bir balans ayarı sunabilir.

Bu yöntemde, kriko ile kaldırılan tekerlek, harici bir motor ile veya aracın motoru vasıtasıyla döndürülerek cihazın optik sensörleri ile veri toplanır. Toplanılan verileri değerlendiren cihaz tıpkı sabit balans makinesindeki gibi kurşun ağırlığın takılacağı yeri işaretler ve ağırlığı belirtir. Ağırlık takıldıktan sonra tekrar balansa bakılır ve sıfırlanmışsa balans tamamlanır. Tüm süreç lastik arabaya bağlı olarak tamamlanır.

Hiçbir jant ve lastik kusursuz değildir ve araçtaki dört lastiğin de hizalanarak kusursuz hale getirilmesi gerekir. Günümüz araçlarının orijinal jantlardaki göbek ile porya göbeği arasında boşluk oluşmadığı için düzgün kalibre edilmiş sabit balans makinesi ile yapılan balans yeterli olacaktır. Fakat replika jantlar kullanılıyorsa veya dingil mesafesini genişletmek için spacer üzerine montaj yapılıyorsa finish balans, balans kalitesini yükseltir.

Aracın yol ile direkt olarak bağlantısını etkileyen tekerleklere balans ayarını yaptırmak hem sürüş güvenliğini artıracak hem de lastiğin sağlıklı bir şekilde yaşlanmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla eğer yazlık kışlık lastik değişimi yaptırılmıyorsa, periyodik bakımların ardından (10.000 ya da 15.000 km’de bir) herhangi bir şikayet olmasa dahi rot ayar kontrolü ile birlikte balans kontrolü ve ayarı da yaptırılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir