Emniyet şeridi, otoban veya duble yollarda acil durumlarda kullanılmak üzere ayrılmış olan, yol eksenine paralel bir şekilde sürekli çizgi ile çizilmiş yolun en sağında kalan bölümüdür. Acil durumlardan kasıt, kanunlarda belirtilmiş olup trafik kazası, arıza halleri, acil yardım, kurtarma veya kaza incelemesi olarak tanımlanmıştır.
Son dönemde emniyet şeridinin özellikle trafikten kaçmak ve zaman kazanmak için sıkça kullanıldığı görülmüştür. Sıkışık trafikte ambulansın peşinde takılarak veya varsa çakar lambalarını açarak emniyet şeridi ihlali yapan sürücülerden dolayı 2019 yılında ciddi ölçüde artırılan emniyet şeridi ihlal cezası 2020 yılında 1.228 TL olarak belirlenmiştir. Emniyet şeridinden gitmeyi kendine hak olarak gören çakarlı ve normal plakalı araçların da güvenlik şeridini kullanması yasaklamış olup, bu araçların tespiti halinde hem çakar için ceza hem de güvenlik şeridi ihlal cezası ayrı ayrı kesilir.
Denetimler gerek polis vasıtasıyla gerekse EDS (Elektronik Denetleme Sistemi) sayesinde yapılmakta olup aracın plakasına yazılan ceza, kamera görüntüsü ile birlikte tebliğ edilmektedir.
Olası kaza durumlarında acil müdahalenin zamanında yapılabilmesi için güvenlik şeridinin açık olması çok önemlidir. Bu gibi durumlarda emniyet şeridi ihlali adli süreçlerin işlemesine bile neden olabilmektedir.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda sayılan ambulans, itfaiye araçları, suç takibindeki güvenlik araçları ve koruması bulunan araçlar geçiş üstünlüğü hakkında sahipken 05.12.2019 tarihinde kabul edilen torba yasa ile geçiş üstünlüğünün sayıldığı bent kapsamına milletvekilleri de eklenmiştir. Ayrıca bu torba kanun ile eski milletvekili araçlarına da çakar takılması serbest hale getirilmiştir. Kanun değişikliğine göre 600 milletvekili ve TBMM Genel Sekreteri ile birlikte 601 araç geçiş üstünlüğüne sahip olmuştur. Aynı zamanda yukarıda sayılanlar, kırmızı ışık ihlali cezasından da istisna tutulmuştur.
Özellikle yol ayrımları öncesinde sıklıkla ihlal edilen emniyet şeridi bölgelerine yerleştirilen EDS ile yüksek cezalara çarptırılan vatandaşlar bu durumdan hoşnut olmasalar da acil durumlarda emniyet şeridinin boş kalması yardımın erken ulaşması açısından önem arz etmektedir. Bu nedenle cezai işlem görmemek için düz çizgi ile belirlenmiş emniyet şeridinin işgal edilmemesi gerekmektedir.