El freni ya da park freni, araç park edildikten sonra aracın hareket etmesini önleyen önemli bir güvenlik ekipmanıdır. Genellikle bakımı önemsenmez, nasıl olsa viteste bırakarak da hareketi engellerim şeklinde düşünülür. Ancak böyle bir düşünce şanzımana yük bindirerek dişlilerin veya otomatik vites sisteminin hasar görmesine yol açabilir.
Park freninin çalışma prensibi oldukça basittir ve bu nedenle bakımı da oldukça kolay bir şekilde yapılabilir. Sistem içerisinde bir adet fren kolu veya yeni araçlarda düğme, arka fren balatalarına kol çekildiğinde veya butona basıldığında hareketi ileten bir el freni teli ve bu telin gerginliğini ayarlayan, ayar vidası bulunur. Bu vida el freni telini sisteme sabitler ve tel değişimi yapılacağı zaman bu vida gevşetilerek tel değiştirilebilir. Ayrıca butonlu araçlar için manuel çekmeli araçlardan farklı olarak, çekme hareketi sağlayan bir motor sistemi bulunur. Arka fren sistemi disk fren olan araçlarda balataların azalması çekme mesafesi olarak çok fazla fark yaratmayacağından dolayı genellikle tükenmez ancak araç hareket halindeyken el frenini sıka kullanıyorsanız bu sefer tükenme durumu yaşanabilir. Arka frenleri kampana olan araçlarda ise fren balataları bittikçe veya kampana sistemi gevşedikçe eğer otomatik gerdirme sistemi yoksa ara sıra gerdirerek ayar yapılması gerekir. Aksi halde el freni sonuna kadar çekilmiş olsa bile araç durmayabilir.
El freni ayarı konusunda sanayide bir takım servisler kolaya kaçabilirler ve balata ayarı yapmak yerine hemen el freni kolu yanında yer alan ayar vidasından telin gerginliğini arttırırlar. Bu durum ilk etapta sorunu çözecek olsa da telin gerdirilebileceği maksimum gerginlik ayarı bulunmaktadır ve bu nedenle balatalar değiştiğinde veya balatalar iyice aşındığında tekrar ayar yapılması gerekebilir. Bu durum da telin dayanımını azaltabilir. Bu nedenle ilk etapta balataların ayarlanması gerekir.
Bu işlem için kriko veya lift yardımıyla araç kaldırılır ve arka lastikler sökülür. Kampana fren sistem için kampana sistemini dış etkilerden koruyan kapak sökülerek fren sisteminin içi görülür hale getirilir. Bu kısımda kampana ayar vidası bulunur ve vida çevrilerek balataların fren sistemine yakınlığı ayarlanır. Bunun için el freni 2 diş çekilir ve vida sıkılmaya başlanır. Bir süre sonra vida zor dönmeye başlayacaktır ve sıkışıklık belirli bir değere geldiğinde işlem tamamlanır. Bu işlemi kuvvet değeri gösteren bir anahtar ile her iki kampana için aynı değerde olacak şekilde yapmak gerekir. Aksi halde el freni çekildiğinde sağ ve sol frenler eşit güçte fren yapmayabilir.
Disk fren sisteminde ise işlem daha kolaydır. Lastik söküldükten sonra ekstra bir parçayı sökmek gerekmez ve hemen disk üzerinde yer alan kampana ayar vidası kullanarak yine el freni 1 veya 2 diş çekildikten sonra sıkıştırma işlemi yapılır. Ayar vidası belli bir değere ulaştığında işlem tamamlanır ve aynı işlem diğer disk için de yapılır.