Eksper Nedir, Nasıl Olunur?

Eksper, belirli bir alanda uzmanlaşmış kişilere verilen unvandır. Bu alanlar sigorta, gayrimenkul, banka ve denizcilik gibi kendine has pek çok detayı içeren alanlardır. Eksperler, uzmanı oldukları alanlarda işin detaylarına hakim olur ve müşterilerine danışmanlık yapar. Örneğin, sigorta eksperleri kaza durumunda araca bakarak hasarın tespitini, tahmini onarım bedelini ve bunun gibi pek çok teknik detayı inceler.

İyi bir eksper olabilmek için seçilen alanda eğitimlerin alınmış olması gerekmektedir. Eksper olabilmek için gerekli şartları sağlayan kişiler Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın düzenlediği sınava katılarak belgelerini alabilir.

Eksperlik alanları; kara araçları, hava, deniz ve demiryolu araçları, emtia ve kıymete ilişkin nakliyat, yangın, doğal afet, kaza ve hırsızlık, mühendislik, kredi ve finans, emniyeti suistimal, hukuksal koruma ve destek, sağlık, hastalık ve ferdi kaza, tarım ve hayvan hayat olarak belirlenmiştir. Sektörde en fazla poliçe kara araçları konusunda olduğu için eksper deyince akıllara ilk olarak kara araçları sigorta eksperleri gelmektedir.

Eksperler ne sigorta şirketi nede sigortalının tarafında yer alırlar. Yaptıkları incelmede tarafsız olmaları gerekmektedir. Eksperler, sigortaya konu olan malda oluşan hasarın maliyetini hesaplayıp, nedenlerini incelerler, hasarın ödenip ödenmemesi durumunu ekspertiz raporu ile tarafsızlık ilkesine dayanarak ifade eder. Ancak eksperler genellikle sigorta şirketleriyle çalışırlar yani diğer bir ifadeyle ücretlerini sigorta şirketinden alır. Hal böyle olunca da tarafsızlık hali zaman zaman tartışılmaktadır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı sektörün ihtiyacına göre branş ve bölgeler bazında eksper kontenjanını belirledikten sonra Sigortacılık Eğitim Merkezi’ne (SEGEM) eksper ihtiyacını bildirir. SEGEM eksperlik için bir sınav düzenler ve sınavdan başarılı olan kişilere bir kurs verir. Kurs süreci sonunda kurs bitirme sınavına girilir. Kurs esnasında veya kurstan sonra deneyimli bir eksperin yanında en az 6 ay staj tamamlandıktan sonra TOBB ve ildeki ticaret odasına kayıt yaptırıldıktan sonra bireysel olarak eksperlik yapılmaya başlanır.

Özellikle kara araçları eksperleri oldukça yoğun çalışmakla birlikte genellikle resmi tatillerde kendilerine zaman ayırabilirler. Ücretleri genellikle yaptıkları işin büyüklükleri ile sayılarına göre değişir ve ülke şartları için yeterlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir