DSG Şanzıman Nedir?

DSG, Almanca Direktschaltgetriebe ve İngilizce Direct Shift Gearbox’ın kısaltmasıdır. Çok hızlı kısa sürede konforlu ve yüksek performansta vites değiştirebilen çift kavramalı otomatik bir şanzımandır. Volkswagen (VW) tarafından kullanıma sunulan DSG farklı markalarda farklı isimlerle sunulmaktadır. Audi’de S-Tronic, Porsche’de PDK, Mercedes-Benz’de SpeedShift, Hyundai’de EcoShift, Renault’ta EDC gibi farklı markalara ait çift kavramalı şanzıman örnekleridir.

Otomatik vitesli araçlar manuel vitesli araçlara göre kullanım kolaylığı avantajından dolayı daha fazla tercih edilmektedir. DSG, VW tarafından 250-600 Nm aralığındaki tork değerlerinde 6 ve 7 vites kademeli olarak üretilmektedir. Yapı olarak aynı çıkışa sahip iki otomatik şanzımandan oluşmaktadır. 7 kademeli bir DSG için 1., 3., 5. ve 7. vites kademeleri bir otomatik şanzıman tarafından değiştirilirken, 2., 4., 6. ve R vites kademeleri başka bir otomatik şanzıman ile değiştirilmektedir. Araç 3. viteste ilerlerken 2. ve 4. viteslere yapılabilecek geçişler için diğer otomatik şanzıman tarafından hazırlık yapılır. Sürücünün hızlanma veya yavaşlamasına göre bu vitesler çok kısa sürede ikinci şanzıman ile devreye alınmaktadır.

DSG, ıslak ve kuru tip olarak iki çeşit debriyaj kavrama yapısına sahip olarak DQ200, DQ200e, DQ250, DQ380, DQ381, DQ400e, DQ500, DQ511, DL382, DL501, DL800 olarak isimlendirilmiş modelleri içermektedir.

DSG’nin performans, yakıt tüketimi ve konfor gibi avantajlarının yanında dezavantajların da vardır. En çok arıza potansiyeli olan DSG serileri DQ200 ve DQ250 serileridir. Pek çok ülkede DSG araçlarında çıkan sorunlar yüzünden araçlar geri çağrılmış ve gerekli onarımlar yapılmıştır.

Kullanıcılarının sıklıkla yaşadığı problemler şu şekildedir; 1. ve üst vites kademelerine geçişlerde titreme, erken veya geç vites değişimleri, rastgele vites değişimi, geri vitese geçmeme, sadece manuel modunda çalışabilme, şanzıman aksamından gelen çeşitli gürültüler, vitesin P harici MNRDS modlarına geçmemesi, gösterge panelinde yanıp sönen PNRDS veya motor arıza ışığı, 06293 veya 06300 basınç düşmesine bağlı hata kodları, P17BF veya 06079 hidrolik pompa arıza kodları, P1604 iç kontrol modülü hata kodları şeklinde problemler oluşabilmektedir.

Hatalara sebep olan DSG mekatronik üniteleri vites dişlilerine ve çift kavrama yapısına zarar vererek ömrünün azalmasına sebep olabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir