Ağır hasar kayıtlı araç, onarımı sigorta şirketinin analizine riayet edilerek, yetkili serviste ve orijinal parçalarla yapılmışsa ve güvenlik donanımları etkin bir şekilde çalışıyorsa satın alınarak güvenle kullanılabilir.
Alıcılar, ihtiyaçları doğrultusunda ağır hasar kayıtlı araçları, fiyat olarak hasarsız araçlara göre daha ucuz olması, lüks araçları daha ucuza almak, hasarlı alıp onararak satıp kâr etmek amacıyla tercih etmektedirler.
Bu araçları alırken dolandırıcıların oyunlarına gelmemek için kaza tutanakları, sigorta eksper raporu, servislerde yapılan onarım raporları incelenmeli ve bağımsız bir oto ekspertiz kuruluşunda tüm kontrollerinin yapılarak alınması gerekmektedir.
Kaza, hırsızlık, yangın, doğal afet gibi nedenlerle araçlar ağır hasar kayıtlı araç (çekme belgeli) veya tam hasarlı araç (hurda belgeli) sınıflarına ayrılmaktadır. Tam hasarlı araçlar, büyük maddi hasarlar neticesinde trafikten men edilir. Ağır hasar kayıtlı araçlar ise onarımları yapıldıktan sonra TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında muayeneden geçerek trafiğe tekrar dönebilmektedir.
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) kayıtlarına göre, her yıl çeşitli sebeplerle maddi hasara uğrayan ok sayıda araç, onarılarak tekrar trafiğe çıkmaktadır.
AB ülkelerinde araç değerinin, yüzde 70 ve üzeri onarım masrafları olduğunda araç ağır kasar kayıtlı olarak tehlikeli araç sınıfına ayrılmaktadır. Ülkemizde ise bu oran daha da aşağılardadır. Kaskosu olan, değerinin yüzde 25-30 aralığında maddi hasara uğrayan araçlar, orijinal yedek parça fiyatlarının yüksek olması, araç sahibinin onarılacak aracı tekrar kullanmak istememesi ve bazen sigorta şirketlerinin maliyet avantajından dolayı araca ağır hasar kaydı verilmektedir.
Ağır hasar kaydı verilen araçlar, başka kişilerce satın alınıp, en iyi şekilde yetkili servislerde orijinal parçalar kullanılarak tamir ettirilip trafiğe çıkabildiği gibi daha çok kâr etmek isteyen kişilerce birçok problem göz ardı edilerek sadece muayeneden geçirilecek şekilde onarılarak da trafiğe çıkarılabilmektedir.
Anlatılanları örnekle açıklamak gerekirse, 800 bin TL piyasa fiyatı olan bir araç kaza geçirdi ve sigorta şirketi eksperi tarafından yaklaşık 200 bin TL civarı onarım maliyeti çıkarıldığını düşünelim. Bu düzeyde hasara uğrayan bir araç, sahibi tarafından tekrar kullanılmak istenmezse kasko şirketi araç sahibine kaskoda belirlenen ücreti ödeyerek aracı satışa çıkaracaktır. Araç 600 bin TL ve üzeri bir rakama satılırsa sigorta şirketi de bu durumda mağduriyet yaşamayacaktır. Aracı alan kişi, yetkili servislerde 200 bin TL’lik masrafı yaparak aracı trafiğe sokarsa trafikte hem kendi güvenliğini hem de diğer araç sürücülerinin güvenliğini riske atmayacaktır. Ancak bu kişi, daha fazla kâr edeyim düşüncesiyle aracı orijinal olmayan parçalarla yetersiz şekilde onararak trafiğe sokar ve satmaya kalkarsa insanların can ve mal güvenliğini riske atacaktır.
Kayıtlarda hasarsız görünen araçlarda bile kayıtsız yapılan onarımlardan dolayı ileride birçok sorun ve mağduriyetler yaşanabilmekte, bu yüzden ağır hasar kayıtlı aracı alırken tüm detaylara daha çok dikkat edilmesi gerekmektedir.