AdBlue Nedir, Ne İşe Yarar?

AdBlue belirli bir oranda hazırlanmış üre solüsyonudur ve yanma sonrası açığa çıkan çevreye zararlı gazların yok edilmesinde kullanılan, hava kirliliğini önlemeye yardımcı olan renksiz kokusuz bir sıvıdır. AdBlue sayesinde egzozdan çıkan zehirli gazlar azot ve oksijen gazlarına parçalanarak etkisiz hale getirilir.

Yeni model dizel bir arabanız varsa ilk yakıt alımında depo kapağını açmanızla birlikte ikinci bir dolum yeri ile karşılaşıp şaşırabilirsiniz. Genellikle mavi renkte kapağa sahip olan bu depo NOx emisyonlarını düşürebilmek için kullanılan AdBlue deposunun kapağıdır.

Çevre konusundaki küresel endişeler derinleştikçe, otomobil endüstrisi yeni araçların daha çevreci ve daha düşük emisyonlu özelliklerde olmasını sağlamak için her geçen gün yeni sistemler ortaya çıkartıyor. Dizel araçlar için olan AdBlue, ilk etapta ticari taşıtlarda (otobüs, kamyon vb.) kullanılmaya başlansa da birçok otomobil üreticisi tarafından yeni model binek araçlarda da artık yer almaktadır.

AdBlue temel olarak bir yakıt veya yakıt katkısı değildir. SCR (Seçici Katalitik İndirgeme Sistemi) sisteminin bir parçası olarak sistem içerisinde yer alan yüksek saflıkta üre (yüzde 32,5) ve deiyonize su (yüzde 67,5) karışımından yapılmış renksiz bir çözeltidir. SCR sistemi içerisinde kendi tankı vardır ve aracınızın yakıtından tamamen ayrı olarak depolanır. Yakıt motor tarafından yakıldığında, NOx’i daha az zararlı azot ve su buharı karışımına dönüştürmek için yanmış gaz SCR katalizörüne taşınır ve bu esnada depoda yer alan Ad-Blue reaksiyon ortamına enjekte edilir. Böylece insan ve hayvan sağlığına zararlı azot oksit gazları bir dizi işlemden sonra zararsız hale getirilir.

Avrupa Birliğinin çevre ile ilgili direktifleri kısıtlamaları nedeniyle EURO 6 standartlarında üretilecek olan dizel motorlarda belirlenen sınırların altında emisyon sağlamak için kullanılan AdBlue sistemi standart otomobillerde neredeyse bakımdan bakıma doldurulmaktadır ve kullanıcı olarak AdBlue sisteminde yeterli solüsyon olduğunu neredeyse hiç kontrol etmeniz gerekmemektedir.

Örneğin PSA grubunun ürettiği 1.6 Blue-HDI dizel ünitelere sahip otomobillerde, bir depo AdBlue ile ortalama 15bin km yol alınabilmekte olup tüketim, yakıt tüketimi ile orantılı olarak değişmektedir. Ayrıca benzin istasyonlarında da belirli standartlara sahip ve kolayca bulabileceğiniz AdBlue ile servis haricinde kendiniz de kolayca dolum yapabilirsiniz. Ancak aldığınız AdBlue çözeltisinin uygun standartlarda olduğunu doğrulamanız gerekmektedir aksi halde SCR sisteminiz garanti kapsamından çıkabilmektedir.

Son olarak dizel aracınız AdBlue olmadan tıpkı yakıt olmadığı gibi davranacak ve bir hata mesajı vererek hareket etmenize izin vermeyecek şekilde yapılandırılmıştır. Dolayısıyla tatile çıkmadan önce aracınızın yol bilgisayarından AdBlue seviyenizi kontrol etmeyi unutmayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir