M sınıfı ehliyet (sürücü belgesi), motoru ve pedalları olan moped olarak adlandırılan iki, üç veya dört tekerlekli araçları kullanmak için gerekli olan belgedir. M sınıfı ehliyet alabilmek için 16 yaşını doldurmak ve en az ilkokul mezunu olmak ilk şartlar arasındadır.
Moped, 45 km/sa hızı geçemeyen, motor hacmi 50 cc’den az olan motorlu bisiklettir. Motorlu taşıtlar vergisi olmamakla birlikte zorunlu trafik sigortası yapılması zorunlu değildir.
Araç kullanmaya engel teşkil edecek bir sağlık probleminin olmaması da diğer ehliyet tiplerinde olduğu gibi genel bir gerekliliktir. 26/9/2006 tarihli ve 26301 sayılı Resmî Gazete’de yer alan “Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik” şartlarına sahip olmaları, adli sicil belgesinde sürücü olmasına engel olacak bir durum olmaması gerekmektedir.
Sürücü kursları tarafından verilen teorik eğitimlere katılarak teorik ve uygulama sınavlarında gerekli başarıları gösterip motorlu taşıt sürücü sertifikasını almış olmaları sürücü belgesi almak için son adımlardandır.
Sürücü belgesi başvuruları randevulu olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web portalı üzerinden, çağrı merkezinden veya randevusuz nüfus müdürlüklerinden yapılabilmektedir.
İlk defa sürücü belgesi alacak olanların 2021 yılı ücret tarifesine göre, Vergi Tahsil Yetkisi verilen banka hesaplarına 1368,4 TL harç ücreti, 225 TL değerli kâğıt bedeli ve 45 TL Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Hesaplarına vakıf hizmet bedeli olmak üzere toplam 1638,4 TL ödeme yapmaları gerekmektedir.
Eski tip sürücü belgeleri 31.12.2022 tarihine kadar geçerlidir. Bu tarihe kadar nüfus müdürlüklerinden yeni tip ehliyet ile değişiminin yapılması gerekmektedir.
B1, F, G, A1, A2, A, B, BE, C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E, sürücü belgelerine sahip tüm sürücüler M sınıfı sürücü belgesiyle sürülebilen moped araçları kullanma yetkisine sahiptir.
Sadece M sınıfı sürücü belgesine sahip olan sürücüler, moped harici herhangi bir aracı sürememektedir.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl boyunca geçerlidir. 10 yıl sonunda sürücü olmaya engel bir durum oluşmadığını sağlık raporuyla belgeleyenler sürelerini tekrar 10 yıllığına uzatabileceklerdir.
Karayolu Trafiği Konvansiyonuna üye olan 84 ülkede Türk sürücü belgesi geçerlidir. Ülkelerdeki geçerlilik süresi değişkenlik göstermektedir.