Lastiklerin ana maddesi kauçuktur ve kauçuk malzemeye etki edebilecek her türlü çevresel etki lastiğin ömrünün kısalmasına neden olur. Dolayısıyla lastiğin ömrünü korumak aslında kauçuğun bozulmadan nasıl saklanır sorusunun cevabıdır.
Kimyasal maddeler, kauçuk hamurun yapısına etki eder ve temizlik sırasında kullanılacak kimyasalların araç lastiklerine fazlaca sürülmesi lastiğin yapısını bozabilir. Bu nedenle temizlik esnasında olabilecek en az kimyasal ile lastiği temizleyip iyice durulamak gerekir. Özellikle lastik değişiminden önce aracın yıkanmaması veya yıkanacaksa sadece basınçlı su ile yıkanması tavsiye edilir. Bu sayede lastik depoda kaldığı sürece kimyasal etkisi önlenmiş olur. Ayrıca lastiğin yanaklarına parlatıcı kimyasallar sürmekten kaçınılmalıdır. Bu kimyasallar mikro çatlak oluşumuna sebep olabilirler.
Havadaki oksijen kauçuğun deforme olmasına sebep olur. Oksijenin etkisiyle yavaş bir şekilde eskiyen lastiklerin en azından saklama süresince plastik poşetlere sarılıp saklanması bu süreçte oksijen kaynaklı eskimenin önüne geçecektir.
Kauçuğun ömrünü kısaltan en önemli faktörlerden bir diğeri ise güneş ışığıdır. Bir diğer isimle UV ışık kaynaklarıdır. UV ışık kauçuk yüzeyine düştüğünde bir kimyasal reaksiyon oluşturur ve kauçuğun özelliğini geri döndürülemeyecek şekilde bozar. Bu nedenle lastikler güneş görmeyen bir yerde saklanmalıdır.
Lastikler nem almayan bir yerde ve genellikle çevresel şartları pek değişmeyen ortamlarda saklanmalıdır. Tavan arası veya balkon gibi yerlerde sıcaklık ve nem değişimi fazlaca olabilmektedir. Bu durum lastiklerin deforme olmasına yol açabilir. Bodrum kat gibi ışık görmeyen ve görece olarak benzer sıcaklıklarda olan yerlerde lastiklerin saklanması önerilir.
Lastikler saklanırken lastik yüzeyine yük binmesi, lastik içerisindeki tel kafesin bozulmasına ve seyir halindeyken titreşim hissedilmesine yol açabilir. Bu nedenle lastikleri saklarken asılması veya dik tutulması önerilir. Eğer lastikler jant ile birlikte saklanacaksa, lastikleri jant üzerinden asarak saklamak tek bir yüzeye sürekli olarak uygulanan basıncı önleyecektir. Lastikleri üst üst istiflemek yerine dik bir şekilde naylon torba içerisinde saklamak en iyi saklama yöntemidir.
Lastikleri araca takmadan önce görsel olarak kontrol etmek, hasar var ise çift olarak değiştirmek ve araca takıldıktan sonra bir süre zorlamaktan kaçınmak sürüş güvenliğini arttıracaktır.