Geceleri güvenle seyahat edilmesini sağlayan en önemli ekipman farlardır. Far teknolojisi ise her geçen gün gelişmekte, yıllar önce kullanılan ayna, cam ve halojen lambanın yerini son dönemlerde mercek, plastik ve LED lambalar almaktadır. Genellikle üst donanım sınıflarında yer alan mercekli farlarda ışık kaynağını yola yansıtan aynalar bulunmaz. Bunun yerine optik bir mercek, ışığı belirli bir bölgeye eşit şekilde dağıtarak en iyi aydınlatmayı sağlamaya çalışır. Aynalı sisteme göre daha keskin ve daha parlak bir aydınlatma sağlayan mercekler ışık kaynağının cinsine göre özel olarak tasarlanır.
Halojen lambaların yerine bir dönem popüler olan HID Xenon lambalar kullanılmıştır ancak Xenon lambaların en yüksek parlaklığına ulaşabilmesi zaman almaktadır. Bu nedenle uzun farda sabit mercek ile Xenon kullanılması tepki gecikmesine neden olmaktadır. Bu nedenle Xenon farın yüksek parlaklığından hem uzun hem de kısa farlarda faydalanmak isteyen otomobil üreticileri çareyi oynar mercekli, sektörün tabiri ile Bi-Xenon merceklerde bulmuşlardır. Bu tip farlarda tek bir HID-Xenon lamba ışık kaynağı olarak görev yapar ve uzun far istendiğinde bir mercek hareketi ile farlar daha uzağı aydınlatır. Mercek içerisindeki HID lamba zaten maksimum parlaklığına ulaştığı için uzun farın açılmasında tepki gecikmesi yaşanmaz.
Son dönemde Xenon farlar ise yerini yavaş yavaş LED farlara bırakmaktadır. Bir çok otomobil üreticisi detaylı far tasarımları yapmakta ve yapılan eşsiz tasarımlar ile otomobillere adeta bir imaj çizilmektedir. LED aydınlatmada ilk zamanlar büyük çiplerden dolayı (COB LED) ışık kaynağı ışığı noktasal olarak üretememiştir. Dolayısıyla farlarda uygun standartlarda aydınlatmanın sağlanması için özel merceklerin kullanılması gerekliliği duyulmuştur. Hatta birden çok küçük mercek ve dikiz aynası kamerası ile karşıdan gelen sürücüyü rahatsız etmeyecek şekilde karmaşık sayılabilecek LED Matrix far tasarımları kullanılmıştı. Ancak son dönemde LED ışık kaynağının neredeyse halojen far tasarımında olduğu gibi noktasallaşması (ZES Chip Teknolojisi) ile birlikte ışık saçılması en aza indirilmiş ve aydınlatmada odaklama en iyi seviyeye çıkartılmıştır.
LED teknolojili farlar günümüzde yine merceklerle kullanılmakta olup hem enerji verimliliği hem uzun ömürleri hem de tepki süresinin olmamasından dolayı sektör tarafından benimsenmiştir. Araçların donanım seviyelerine göre sabit mercekli veya viraj aydınlatma özelliğine sahip hareketli mercekli olmak üzere yine merceklerden fazlaca yararlanılmaktadır.