Şanzıman Konum Sensörü Nedir, Ne İşe Yarar?

Otomatik vitesli araçlarda aracın vites konumunu kontrol ederek, aracın ancak “P” veya “N” konumundayken çalışmasına izin veren sensöre şanzıman konum sensörü denir.

Otomatik vitesli araçların bu vitesler dışında “D”, “E”,”R” gibi  viteslerde marş alması güvenli değildir. Bu vitesler takılıyken araç, beklenmedik bir şekilde hareket ederek kazalara sebep olabilir. Şanzıman konum sensörü, araç bilgisayarına (ECU), vitesin hangi modda olduğuna dair belirlemiş bir voltaj sinyali gönderir. Bu sayede şanzıman sistemi ECU tarafından okunur ve ECU bu bilgiye göre kararlar verebilir. Vites uygun konumda ise ECU marş basmaya izin verir ancak hatalı vites seçilmişse ECU marş motoruna giden gücü  keserek aracın çalışmasını engeller. Araç tıpkı immoblizer hatasına benzer şekilde çalışmaz. Bu esnada araç yol bilgisayarından aracın yanlış viteste olduğu bilgisini sesi veya görsel olarak kullanıcıya bildirilir.

Eğer şanzıman ile ilgili problemler yaşanıyorsa sebebi düzgün çalışmayan bir şanzıman konum sensörü olabilir. Bu sensörün arızalanması durumunda araç hiç hareket etmeyeceği gibi, seçilen vitesten farklı bir viteste gitme gibi sorunlar yaşanılabilir. Bu sorunlar nedeniyle araç kendini korumaya alıp hareketini kısıtlayabilir.

Şanzıman konum sensörü, ECU’ya hangi viteste olduğuna dair voltaj gönderemezse,  ECU şanzıman konumunu yorumlayamadığı için, marş motoru devreye girmez. Bu durumda araç çalışmama sorunu ile karşılaşılabilir.

Konum sensörü çalışmasına rağmen hatalı voltaj değeri iletirse, ECU aracın bulunduğu vitesi yanlış yorumlar. Bu durumda araç “D”, “R” gibi viteslerde çalıştırılabilir. Böyle problemlerde şanzıman konum sensörünün kontrol etmesi gerekir.

Bazı araçlarda ise, sensör arızalansa bile araç daha önce üretici firmanın belirlediği bir vitese geçerek konumunu kilitleyebilir.  Buna koruma modu olarak Türkçeye çevrilen limp mode denir. Bu durumda araç en yakın tamirciye kadar dikkatlice kullanılabilir.

Şanzıman konum sensörününün düzgün çalışıp çalışmadığı basit yöntemler ile tespit edilebilir. Bunun için ilk olarak vites “P” konumuna getirilir ve araç çalıştırılır. Motor marş alırsa, vites “D” konumuna getirilir. Şanzıman “D” vitesine geçmiyorsa sensör arızalı olabilir. Motoru stop ettikten sonra vites kolunu “D” konumuna getirip marş basıldığında araç çalışırsa sensör arızalı demektir. Motorun ancak “P” veya “N” konumuna çalışması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir