V Kayışı Nedir, Ne İşe Yarar?

Araçlarda soğutma, akü şarj ve diğer yardımcı sistemlerin çalışabilmesi için motordan aldığı gücü bu sistemin elemanlarına aktaran kayışa v kayışı denir. Genellikle üç noktadan bağlandığı için kayışın takılı hali üç tane v harfinin bağlanması gibi gözüktüğünden bu parça v kayışı olarak isimlendirilmektedir. V kayışı motorun döndürme gücünü alarak; su pompası, şarj dinamosu ve vantilatöre iletir. Bu sayede motor çalıştığı sürece, araca ait gerekli tüm parametreler olması gereken seviyede kendini besler.

V kayışı kullanıcıların sürüş hatasından dolayı zarar görmez ve genellikle çevresel şartlardan dolayı yıpranarak kopabilir. Çevresel şartların başında, sürekli dönme hareketinden kaynaklı eskimeler gelir. Bunun yanı sıra hava sıcaklığı, nem, aşındırıcı kimyasal sıçramaları gibi nedenlerle de kayış eskimektedir. Genellikle 60 bin km sonra değiştirilen bu kayışı, kopmadan önce düzenli kontroller sonucu değiştirmek gerekir. Gözle yapılan muayeneler veya gerginlik kontrolü sonucunda kayışın değiştirilmesi önerilir. Ayrıca bu kayış görevini yaparken ses çıkarıyorsa da kayışın değiştirilmesi gerekmektedir.

Belirli periyotlarla yapılan triger kayışı değişikliği sırasında da v kayışının ve gergi rulmanlarının değiştirilmesi önerilir. Gergi rulmanı da zamanla eskiyen bir parçadır. Aşınmadan dolayı bazen sıkışabilir. Bu durumda v kayışı dönemediğinden dolayı motor marş basamayacaktır. Böyle bir sorunla karşılaşıldığından emin olduktan sonra v kayışını keserek motoru çalıştırıp en yakın tamirciye gidebilir. Ancak v kayışı yardımcı üniteleri desteklemediğinden dolayı akü şarj olmayacak, araç hararete müsait bir durumda olacak ve eğer hidrolik için güç sağlayan bir tasarım varsa hidrolik direksiyon çalışmayacaktır. Bu durumda bir an önce dikkatlice sürerek tamirciye ulaşıp gergi rulmanı ve v kayışını değiştirmek gerekecektir.

Kayışın kopması durumunda, alternatör (şarj dinamosu) dönmeyeceği için araç gösterge ekranından yanan akü işareti ile sürücü bilgilendirilir. Araçta hidrolik direksiyon varsa devre dışı kalır ve düşük hızlarda direksiyonun ağırlaştığı fark edilir. Ayrıca araçtaki hararet göstergesinin de yükseldiği görülür. Bu durumda aküden beslenen teyp, gündüz farı, iç aydınlatma ekipmanları, klima sistemi gibi özelliklerin tamamının kapalı durumda olması akünün daha geç boşalmasını sağlayacaktır. Ayrıca hararet göstergesi sık sık kontrol edilerek aracın hararet yapması önlenmelidir. Göstergenin yükselmesi durumda aracı durdurarak soğutup sonra yola devam etmek gerekir aksi halde araç conta yakabilir ve masrafınız kayış için katlanacağınız maliyetin 10-20 kat fazlasına çıkabilir.

Aracın ilerleyebilmesi için hayati önemi olan bu kayışın yedeğinin araçta bulunması servise uzak noktalarda hayatınızı kurtarabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir