VGT (Vakum Gücü Teknolojisi) Nedir?

Abartılmış bir balon mu yoksa gerçekten işe yarayan bir geliştirme mi? VGT, üretici firmanın kuvvetle önerdiği, bazı test eden toplulukların veriler toplayıp analiz ettiği, kullanıcıların ise genellikle kafasını karıştıran bir teknolojidir.

Bir başka teknoloji olarak Variable Geometry Turbocharger ismiyle Hyundai motorlarda kullanıldığından dolayı, bu teknoloji ile karıştırılmaması gerekir. Yazımızda bahsedeceğimiz VTG (Vakum Gücü Teknolojisi), merkezi İstanbul’da yer alan bir şirketin motor yanma odasına giren havanın hızını arttırarak, motor performansını arttırdığını iddia ettiği bir sistemdir. Firma bu sistemi içten yanmalı motora sahip tüm araçlarda kullanılabileceğini ve cihazın genel olarak yakıt hava karışım oranını ayarlamak suretiyle çalıştığını belirtmektedir. Sprey kutusuna benzeyen bir tasarım ile kaputun altında yerleştirilen cihaz, bugün itibariyle KDV dahil 767 TL’ye satılmaktadır.

VGT takılan aracın muayeneden sorunsuz geçtiğini belirten şirket, ürün için Türk Patent Enstitüsü’nden patentini de almıştır. Yine şirket web sitesinde VGT’nin; CO emisyonlarını azalttığı (TÜVTÜRK Raporunu gizlilik nedeniyle ibraz edemediği belirtilmiş), aracın siyah duman atmasını engellediği, konforlu vites geçişi sağladığı ve yakıt tasarrufu yaptığı belirtiliyor.

Tüm bu iddiaların yanında, sistemin tam olarak nasıl çalıştığını anlatan teknik döküman vb. aydınlatıcı bilgilere rastlanılmamaktadır. Cihazın incelemesini YouTube aracılığıyla paylaşan bazı kullanıcılar da anlatıldığı gibi mucizeler yaratmadığını belirtmişlerdir. Kullanıcılar bu cihaz takıldıktan sonra motor freninin devre dışı kaldığını ve bu sayede araçlarında gaz pedalına basmadıkları zamanda süzülerek gitme hissi yaşadıklarını belirtmişletdir. Toyota Valvematic motorlarda ise gaz kelebeği sürekli açık konumda bulunduğu için bu motorlarda herhangi bir değişiklik yaratmadığı not edilmiştir.

Teknik olarak dizel ve benzin (otto) çevrimlerinde verim bellidir. Yüzde 25 tasarruf sağlayacağı iddia edilen cihaz için bu değer çok afaki kalmaktadır. Bu cihaz ile çevrimlerin termodinamik süreci değişmediğinden dolayı böyle büyük oranda tasarrufun sağlanması fiziksel olarak mümkün değildir.

İptal olan motor freni nedeniyle bazı kullanıcılar uzun yol kullanımında hararet seviyesinin arttığını bildirmişlerdir.

Otomobil üreticilerinin onaylanmadığı bu yöntem ile tasarruf yapmak yerine, aracın bakımlarının düzenli yapılması ve sakin bir sürüş ile gereksiz hızlanma ve frenleri azaltmak en makul tasarruf yöntemidir. Bu cihaz yerine araca daha az yakıt harcayan A sınıfı ve kaliteli lastik almak daha mantıklı olacaktır.

VGT (Vakum Gücü Teknolojisi) Nedir?” hakkında 1 yorum yapıldı.

  1. VGT tasarruf cihazı sayesinde atmosferik ve tork fakiri olan arabam(toyota corolla 1.6 benzinli, atmosferik, otomatik) artık şahlanıyor. Performansın yanı sıra gazsız akışkanlığı, kattığı sürüş konforu ve bana sağladığı inanılmaz yakıt tasarrufu ile 4.6 litrelik yakıt tüketimini İstanbul şehir içi gördüğümü dile getirmeden edemeyeceğim. Fabrika değeri 7.5 olan araba ile 4.6 değerinde rahat rahat gezdim, hepimiz biliyoruz ki fabrika değerine 1-2 litre ekleriz VGT ile bu değeri 1-2 litre düşürün derim 🙂 çok yakan araba yok VGT siz araba vardır. 💪🏻 Ayrıca mondial rx3i evo motorumun fabrikaya verileri 4-4.5 arasında iken VGT ile 2.7 litreye çok rahat düşürdüm. Hatta arka dişliyi ufaltıp erken gelen torkumu daha efektif kullanıyorum.Normalde 6-7 bin devir gibi vites atarken araba gibi 3-4 bin devirde vites atıyorum. Yüksek vites düşük devir vuruntusuz gitmenin keyfini bana kattığı için buluşun sahiplerine çok teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir