Araba Aynasına CD Asmak

Eskiden İngiltere’de kullanılan, flash vasıtasıyla fotoğraf çekerek hız tespiti yapan hız tuzakları sistemlerinin, parlak CD’ler sayesinde atlatılabileceği iddia ediliyordu. CD üzerinden yansıyan ışık sebebiyle ceza kesilecek aracın plakasının net olarak okunamadığı ve bu sayede radardan kurtulabileceğini düşünen kullanıcılar, dikiz aynasına CD asma akımını başlattı.

Radarlara girmemek için manyetik dalgaları yansıtmasından, prestij meselelerine kadar pek çok nedenle yapılan bu eylem günümüzde yerini ne yazık ki tek kullanımlık cerrahi maskelere bıraktı.

Gelişen görüntüleme teknolojileri ve kızılötesi kameralar sayesinde artık araçlar tamamen folyo ile kaplansa dahi plakalar okunup cezalar tebliğ edilmektedir. Bu sistemleri de hacklemenin yollarını arayan kullanıcılar SQL injection metoduyla kameralara bağlı veri tabanlarını bozma girişimlerinde bulundu. SQL injection metodu kısaca, hızlarını ve plakaların kaydedildiği veri tabanına, tabloyu veya verileri sil diye komut gönderildiği ve bu sayede plakaların sistemden silinmesini sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntem de ne yazık ki her geçen gün artan güvenlik farkındalıkları nedeniyle başarısız olmaktadır. Zaten trafikte bu şekilde yakalanırsanız sonuçlarının kötü olacağını biliyorsunuzdur.

90’lı yıllarda kasetçalarlar popülerken, dikiz aynasına CD asmak, CD’yi aldım, dinledim, sıkıldım, arabamda CD çalarım var ve prestijliyim anlamına geliyordu. Hatta CD üzerine bakarak kişinin müzik zevki de anlaşılabiliyordu. Kırsal kesimlerde CD üzerinde Müslüm Baba’yı sıkça görürken, şehir içindeki araçlarda; AC/DC, Televole 1-2-3, Ajda Pekkan, Mirkelam gibi döneme damgasını vurmuş sanatçıları ve albümleri görüyorduk.

2000’li yıllarda ise artık her otomobilde standart olarak yer alan CD çalarlar günümüzde yerini USB girişine bıraksa da CD’den müzik dinlemek hala standart olarak kabul ediliyor ve pek çok benzin istasyonu marketinde sanatçıların CD’leri bulunabiliyor.

Günümüzde sadece 700 MB büyüklüğünde hafızaya sahip ve flash disklere göre fiziki olarak oldukça fazla yer kaplayan CD’ler tıpkı kasetler gibi tarih olmaya yaklaşırken, dikiz aynalarındaki yerlerinden de oldu. Pandemi nedeniyle artık aynalara kullanılmış maskeler asılıyor ve aracın en çok güneş alan bölümlerinden biri olan aynanın altında, UV ışınlarıyla dezenfekte oluyor (ya da olduğu sanılıyor).

Geçen yıllar aynadaki CD’leri hem teknolojik olarak hem de duygusal olarak eskitti. Biz kullanıcılara da duygusuz ve standart olan flash diskleri bıraktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir