Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) etiketi, güç beslemesi olmayan pasif bir RFID (Radyo Frekans ile Tanımlama) etiketidir. HGS sistemi kullanılan tüm giriş çıkış gişelerinde kameralar kullanılarak araç cinsi ve plakası belirlenmektedir. Belirlenen araç plakası, aracın ön camında yer alan HGS etiketinin gişelerde yer alan RFID okuyucular ile eşleştirilmesiyle gişe çıkışında yeşil lamba yanar ve araç geçişi sağlanır.
Eğer HGS hesabı olmasına rağmen, HGS etiketini ön cama yapıştırmadan ücretli köprü ve otoyollardan geçiş yaparsanız gişelerde sarı uyarı lambasıyla birlikte kaçak geçiş uyarı yazısını göreceksiniz. Geçiş ücreti, gişelerde yer alan kameralarla belirlenen aracınızın plakasına bağlı HGS hesabından aynı gün içerisinde cezasız olarak tahsil edilecektir.
Buradan etiket yapıştırmaya gerek olmadığı sonucu çıkarılabilmektedir. Ancak farklı ücretli otoyol işletmeleri tarafından bariyerli giriş çıkışlarla da geçiş sağlanabilmektedir. Eğer girdiğiniz bariyerli gişede ön camınızda HGS etiketi olmadığından dolayı bariyer kalkmaz ve gişede de yardım alabileceğiniz görevli birisi olmazsa görevli birisi gelene kadar gişede beklemeniz gerekecektir.
Köprü ve otoyol gişelerindeki ücretlendirme nakit para alışverişi ile yapılıyordu. Bu sistem gişelerde uzun kuyruklar oluşmasına ve gereksiz vakit kaybına neden olmaktaydı. Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ile nakit para tahsilatın azaltıldı. Ancak araç içerisine yerleştirilen OGS cihazının pahalı olması, sık sık arızalanması nedeniyle beklenilen ilgiyi görmedi. Ardından Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) uygulanmaya başladı ancak gişelerde araçlar dur-kalk yaptıklarından ve kart arızası ya da bakiye yetersizliği durumlarından kaynaklı problemler yaşandı. OGS ve KGS’nin faydalı yönlerinin birleştirilmesiyle oluşturulan HGS birçok problemi ortadan kaldırabilmiştir.
17 Eylül 2012’den itibaren ücretli köprü ve otoyollardan geçişlerde KGS yerine HGS kullanılmaya başlanılmıştır.
HGS ön ödemeli bir geçiş sistemidir. Hesabınızda yeterli bakiye yoksa sistem 15 gün bakiye yükleme süresi vermektedir. HGS hesabına 15 gün içerisinde gerekli yükleme yapılmadığında sistem, hesabı 5 katı ücret ile cezalandırmaktadır.
HGS etiketi almak isteyen kişi, kimliği ve aracın ruhsatıyla aracın plakasına PTT veya bankalardan gerekli işlemleri yaparak sahip olabilmektedir. HGS hesabı olmadan yapılan geçişlerde cezai duruma düşmemek için 15 gün içerisinde hesap açarak bakiye yüklenilmesi gerekmektedir.
HGS Etiketini araç ön camına yapıştırmadım. ücretli geçişlerde cezalı duruma düşermiyim.
Bana yapıştırmaya gerek olmadığı söylendi
Merhaba Cengiz Bey, HGS etiketini cama yapıştırmanız gerekli değildir. Aracınız plakasından tanınarak bakiye düşümü yapılacaktır. Herhangi bir ceza olmayacaktır.
Hgs etiketini aldığımda gerekli yere yapıştırmıştım bi süre sonra güneş yanigindan dolayı düştü kavrulmuş gibi barkod belli değil..plakadan okundugunu,etikete gerek olmadığını öğrendim..olması geteken olmuş memnun oldum…👍👍👍