Aracınızın aküsü ömrünü tamamladığında veya herhangi bir sebeple dış tabakası zarar gördüğünde akü değişimi gerekmektedir. Akü değişimini araç servislerinde yaptırabileceğiniz gibi kendinizde gerekli şartlara uyarak gerçekleştirebilirsiniz.
Akü değişimi için öncelikle aracınızda kullanılması gereken akü tipi ve kapasitesi dikkate alınarak yeni akünün satın alınması gerekmektedir.
Güncel araçlarda start stop sistemi bulunmaktadır. Bu sistemde yakıt tüketimini azaltmak için araç fren pedalına basılarak durdurulduğunda belirli bir süre sonra motorun çalışması durdurulur ve tekrar hareket için gaz pedalına basıldığında motor çalıştırılarak harekete geçilir.
Start-stop sistemi sürekli marş motoruna enerji verildiği için akü üzerine ek bir yük oluşturmaktadır. Bu yüzden bu sisteme uygun hızlı şarj olabilen akü kullanmak gerekmektedir.
Akü seçimi doğru bir şekilde yapıldıktan sonra yeni akünün eski akü ile değişimini hızlı ve kolayca yapabilmek için aşağıdaki yöntemleri uygulamanız gerekmektedir;
- Akü değişimi sonrası aracın elektronik tüm donanımları sıfırlanacağından ilk çalıştırma kodlarını kılavuzdan veya servisinizden öğrenmeniz faydalı olacaktır.
- Gerekli çalışmayı yapabilmek için aracınızı trafikten uzakta, hava alan, düz bir zemine aldıktan sonra el frenini çekerek anahtarı kontaktan çıkarmanız gerekmektedir. Aracın tüm elektriksel faaliyetinin bitmesi için bir süre bekleyiniz.
- Araç ve kişisel iş güvenliği tedbirlerini aldıktan sonra işlemlere başlayabilirsiniz.
- Araçların akü gerilimleri 12V DC (Direct current-Doğru akım) seviyesinde olduğundan bu elektriğin çarparak zarar verecek seviyede değildir. Ancak elinizde ya da bileğinizde, kolunuzda bulunan metal yüzük, bileklik gibi takılar kısa devreye sebep olduğunda cildinizi yakarak yaralayabilir. Bu yüzden varsa takılarınızı çıkarınız.
- Özellikle geleneksel sulu tip aküler asit içerdiğinden olası dökülme durumlarında zarar verebilir. Bu yüzden koruyucu gözlük ve eldiven takmayı ihmal etmeyiniz.
- Akü genellikle araçların kaputlarında bir koruyucu plastik içerisinde veya açıkta bulunur. Bazı araçlarda ise bagajda bulunmaktadır. Varsa koruyucu plastik veya kılıf çıkarılarak aküye ulaşılır.
- Kablolar akü kutuplarına vida-somun veya kelepçeyle sabitlenmiştirler. Vidalı tipler için somun ölçüsüne göre 7, 8, 10, 13 mm anahtarlar kullanılabilir. Aracın akü kutup başlarına bağlı olan kabloları kısa devre riskini önlemek için belirli bir sırayla sökülmelidir.
- Önce akünün negatif yani – (eksi) kutbuna bağlı kablo çıkarılır. Çıkarılan bu ucun herhangi metal bir yüzeye temas etmemesi gerektiğinden uygun bir yere kablo bağıyla sabitlenir ve uç mümkünse bant gibi bir yalıtkanla kapatılır. Daha sonra akünün kırmızıyla işaretlenen ve bazı araçlarda üstünde kırmızı kapak olan pozitif yani + (artı) ucuna bağlı kablo çıkarılarak aynı şekilde metal bir yere temas etmemesi sağlanarak kablo bağıyla bir yere sabitlenip yalıtılır.
- Akünün araçla olan elektriksel bağlantıları kesildikten sonra araca sabitlendiği braketler sökülür. Akü ağırlıkları, 15-20 kg civarında olabileceğinden başka birinden yardım alınarak araçtan çıkarılmalıdır. Eski aküyü geri dönüşüm merkezlerine veya yeni aküyü satın aldığınız yere bırakabilirsiniz.
- Aracın, pozitif ve negatif kablo uçlarında korozyon oluşmuş olabileceğinden bir zımpara ile temizlenmelidir.
- Yeni akü, aracın akü yuvasına eski aküyle aynı yöne bakacak şekilde yerleştirilerek braketlerle araca sabitlenir.
- Kullanım sonucu oluşabilecek oksitlenmeyi önlemek için akü kutupları lityum gres ile yağlanır.
- Yeni aküye aracın kablolarını bağlarken sökümdeki sıranın tersi izlenmelidir. Aracın önce pozitif kablosu hiçbir yere temas ettirilmeden doğrudan akünün pozitif kutbuna sabitlenir. Eğer pozitif uç için koruma kapağı varsa takılır. Ardından aracın negatif kablosu akünün negatif kutbuna sabitlenir.
- Akünün plastik muhafazası varsa yerleştirilir.
- Akü değişim işlemi tamamlandıktan sonra kaput içerisindeki çalışma ekipmanları alınarak araç çalıştırılabilir.
- Aracın elektronik donanımları için kod girişleri yapılır ve gerekli tarih, saat ayarlamaları yapıldığında işlem tamamlanacaktır.
Gerekli tedbirler ve elektriksel, kimyasal riskler göz önüne alındıktan sonra aracınızın akü değişimini basitçe anlatıldığı gibi adım adım gerçekleştirebilirsiniz. Herhangi bir adımı atlamak veya gereksiz görmenin yaralanmalara veya aracınızın elektriksel olarak hasar görmesine neden olabileceğini unutmamanız gerekmektedir.