Cam filmi uygulaması ile araca yansıyan güneş ışınlarının, ışık, ısı ve UV (Ultraviyole) etkisinin azaltılması ve aracın içinin dışarıdan görünmesinin engellenmesiyle sürücü ve yolcuların konforlu bir yolculuk geçirmesi amaçlanmaktadır.
Cam filmi, yönetmeliklerde yapılan düzenlemeler sonucunda belirli şartlar altında yasal olarak araçlara uygulanabilmektedir. Karayolları Trafik Yönetmeliği gereği sürücü etrafını 180 derece görebilmeli ve görüşü engellenmemelidir.
Uygulanacak olan cam filmi eğer yeterli sertifikasyonlara sahip ve ilgili yönetmeliklere uygunsa araca ve seyahat edenlere birçok fayda sağlayacaktır.
Cam filminin faydalarını sıralayacak olursak, aracın içerisine güneş ışınların daha az geçmesini böylece aracın iç sıcaklığının azalmasına dolayısıyla daha az klima çalıştırılmasına, gözün daha az görünür ışığa maruz kalmasına, zararlı UV ışınlarının filtrelenmesine, aracın iç döşemelerinin solmasının engellenmesine, sürücü ve yolcuların görünürlüğünün azaltılarak mahremiyetin sağlanmasına ve olası trafik kazalarında camlar kırıldığında cam parçalarını dağılmadan tutarak sürücü ve yolcuların yaralanmalarının önlenmesine vb. birçok yararları bulunmaktadır.
Elektromanyetik spektrum incelendiğinde insan gözü 400-700 nm dalga boyu aralığındaki ışığı görebilmektedir. Mor ötesi bölge yani UV ışınları ise 400 nm’nin altında bir dalga boyuna, yüksek foton enerjisine ve yüksek frekansa sahip olduğundan zararlı ışınlardır.
UV ışınlar, cildimize ve özellikle vücudumuzun en hassas organlarından olan gözlere oldukça zararlıdır. Bu yüzden, kullandığımız güneş gözlüklerinde dahi UV engelleyici özellik aranmaktadır. UV’yi yüzde 99’a kadar engelleyen cam filmleri bulunmaktadır.
Cam filmi yaptırırken öncelikle uygulamayı yaptıracağınız iş yerinin onay belgesine sahip olup olmadığını sorgulayınız. Yönetmelik gereği, aracın ön camı hariç yan ve arka cama cam filmi yapılabilmektedir. Ön camına film yapılan araçlar, trafik cezası almakta ve muayeneden geçememektedir. Işık geçirgenliği yüzde 70 ve üzerinde, UV koruması en az yüzde 98, dışarıdan ışığı yansıtma oranı maksimum yüzde 15 cam filmleri seçilmelidir.
Cam filmlerinde, çabuk solma ve istenilen özellikleri verememe şikayetleriyle sıkça karşılaşılır. Bu tip şikayetler genellikle ucuz, standartları karşılamayan, garantisi olmayan, markasız ürünler olmaktadır. 3M, LLumar, SunTek, Madico, Lexen gibi bilinen markalardaki orijinal cam filmleri kullanıcılarının beklentilerini karşılamaktadır.
Cam filmi seçiminizi, film üretici markaların film serilerini inceleyerek önceden seçmeniz yararlı olacaktır. Ayrıca, uygulama yapılacak yerin yetkili bayi olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Yetkili bayiler, yaptıkları uygulamaya garanti vererek yaşanabilecek olası sorunlarda ücretsiz yenileme yapmaktadırlar.
Uygulamadan önce, aracın içi ve dışı mümkün olduğunca tozlardan arındırılıp temizletilerek getirilmelidir. Uygulama yapılacak yer kapalı bir mekân olursa tozun uygulama alanına girişi azaltılabilir.
Uygulama, kapı iç döşemeleri sökülerek veya sökülmeden de yapılabilmektedir. Ancak cam temizliğinin yapılabilmesi ve filmin doğru uygulanabilmesi amacıyla kapı iç döşemelerinin profesyonel ekipmanlarla sökülerek uygulamanın yapılması daha sağlıklı olmaktadır. Eğer camda veya fitillerde tozlar kalırsa film uygulandığında kabarcık şeklinde kötü bir görüntü oluşturacak ve çok yoğun kabarcık oluşursa film kullanılamaz hale gelecektir.
Cam filmi cama uygulanırken sıcak hava tabancası, falçata, tornavida gibi tehlike oluşturabilecek ekipmanlar da kullanıldığından iş güvenliği tedbirlerine riayet edilmesi unutulmamalıdır.
Aracın, cam filmi uygulamasından sonra güneş ışığı altında filmlerinde kabarcık kontrolü yapılmaktadır. Filmlerin, cama daha iyi yapışması amacıyla aracın güneşte 1-2 gün bekletilmesi ve camlarının açılmaması çoğu uygulayıcı tarafından tavsiye edilmektedir.
Cam filmleri, doğru ürün ve yetkili profesyonel kişilerce yönetmeliklere uyularak uygulandığında kullanıcıyı fazlasıyla memnun etmektedir.