Bu yazımızda, araçların kusurlarını örtebilmek için her geçen gün birbirinden yaratıcı oyunların döndüğü ikinci el piyasasında, özellikle alış satış konusunda tecrübesiz olan kişiler için dikkat edilmesi gereken kuralları ele alacağız.
1. Bilen Birinden Destek Alın
Otomobillere ilginiz yoksa veya alacağınız marka modeli tanımıyorsanız kesinlikle yanınızda bu marka modeli bilen veya otomobiller konusunda bilgili bir arkadaşınızı alarak arabaya bakmaya gitmenizi tavsiye ederiz.
2. Araca Kabullenerek Değil Şüphe Duyarak Yaklaşın
Aracın fotoğraflarını internette gördünüz ve her şeyiyle size uygun olduğunu düşünüyorsunuz. Hatta arabaya aşık oldunuz. Bu duygulardan bir an önce kurtulun. Dürüst satıcıya denk gelmeniz ne yazık ki zor olabilir ve araca bakacağınız kısıtlı zamanda sevgi dolu değil eleştirel bir göz ile kontrollerinizi yapın. Aracı mutlaka gündüz, güneşli, aracın dışı temiz haldeyken, düz bir zeminde ve acele etmeden inceleyin.
3. Uzman Değilseniz Ekspertiz Şart
Herkesin otomobil konusunda bilgili olması beklenemez. İşte tam bu anda eksperler bayrağı devralmalıdır. Fakat bazı kusurları sizin görebilmeniz eksper masrafından kurtulmanızı ve araçtan vazgeçmenizi sağlayabilir. Motoru çalıştırarak arıza lambası yanıp yanmadığını, iç mekânda hava yastığı ve ön göğüs kısmında tornavida izi araması gibi basit gözlemler size hatasız denilen aracın kazaya karıştığına dair ipuçları verebilir. Ekspertiz veya sıkça söylenen adıyla computest için kendi bildiğiniz veya kurumsal bir yere gitmeniz, satıcının belirttiği yere gitmemeniz gerektiğini de aklınızdan çıkartmayın.
4. Motor ve Yürüyen, Boya ve Kaportadan Önce Gelir
Kişiye göre değişmekle birlikte bu ilke sizin için ileride çıkacak masraflar açısından önem arz etmektedir. Herkes hatasız kusursuz bir araca binmek ister ancak bütçeniz istediğiniz kusursuz aracı almaya yetmeyebilir. Bu durumda kaporta kısmı kötü durumda olsa bile aracın motoru, şanzıman sistemi ve yürüyeni sağlam ise soyulmuş tampon veya değişmiş kapı canınızı sıkmasın. İhtiyacınız varsa ve diğer yönleriyle tatmin olmuşsanız aracı satın alabilirsiniz.
5. Araç Üzerinde Rehin Varsa Parayı Hemen Transfer Etmeyin
Son zamanlarda borç ödeme alışkanlıklarının zayıflaması nedeniyle birçok borçlunun malları üzerinde rehin işlemi tesis edilmiş olabilir. Bu durum noterde devir teslim esnasında ortaya çıkmaktadır ve rehin kalkmadığı sürece devir işlemi yapılamamaktadır. Bu nedenle araçtan ve sahibinden emin olsanız bile aracın bedelini noter işlemleri bittikten sonra göndermeniz olumsuz durumların yaşanmasının önüne geçecektir. Ayrıca araç bedelini kesinlikle nakit olarak getirmemenizi öneririz.