AWD Nedir?

AWD (All-wheel drive), tüm tekerleklere farklı oranlarda güç aktararak aracın yol tutuşunu arttıran çekiş kontrol sistemidir. AWD sistemi, toprak, çamur, buz, kar, mıcır gibi tekerin yola tutunmasını zorlaştıran kötü yol koşullarında sürücüye rahat nefes aldırır.

AWD, arazi araçlarının yanında yüksek motor gücüne sahip sedan veya spor araçlarda da kullanılmaktadır. Günümüzde, Acura, Audi, BMW, Dodge, Ford, Hyundai, Jaguar, Jeep, Land Rover, Lamborghini, Lincoln, Mercedes, Mini, Mitsubishi, Nissan, Porsche, Subaru, Toyota, Volkswagen gibi pek çok markaya sahip araçların bazı modelleri standart AWD donanımlı olarak üretilmektedir.

AWD, 2WD, 4WD, 6WD, 8WD, IWD (Individual-wheel drive) çekiş kontrol sistemlerinin kullanım şartlarına göre bazı avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Çekiş kontrol sistemleri için kullanılan ekstra aktarım donanımlarıyla araç ağırlığının artışına paralel olarak hızlanma zamanının artması ve yakıt tüketiminin artışı AWD’nin dezavantajları arasındadır. Özellikle kaygan zeminlerde üstün yol tutuşu ise iki tekerli çekiş sistemlerine göre performans ve güvenlik açısından çok büyük avantaj olmaktadır.

AWD, çalışma şekline göre; kısmi zamanlı, tam zamanlı, otomatik ve kullanıcı seçimli olmak üzere dört çeşittir. Otomatik AWD’ye eklenen dinamik tork vektörlü AWD ile tork dağılımını daha iyi yaparak viraj çizgisinde tutunma ve kaygan zeminlerde hareket daha da kolaylaşmaktadır.

Motorda üretilen gücün tamamı aktarma bölümlerinden dolayı tekerleklere tamamen aktarılamaz. Standart önden çekiş veya arkadan çekişli araçlarda çekişin olduğu tekerlerden biri veya ikisi birden yola tutunamazsa motor gücünün çok büyük bir kısmı kayan tarafa aktarıldığı için araç patinaja düşer.

Patinaj yapan tekerde hız artmasına rağmen tork aktarılamayacağından kavrama yapılamaz ve araç hareket etmekte zorlanır. Yağışlı kaygan yollarda kalkışta yola tutunamamaktan dolayı yine düzgün bir kalkış gerçekleşemez veya viraj içerisindeki kaymadan dolayı araç yoldan çıkabilir. Doğrusal veya virajlı yollarda yolun mıcırlı bölümüne çekiş tekerleği girerse diğer teker yola tam tutunsa bile orantılı çekiş olamayacağından dolayı araç yine yoldan çıkabilir.

Aracın ağırlık merkezi de çekiş için çok önemli olmaktadır. Aracın hareketine göre değişen ağırlık merkezi AWD sistemi ile tekerleklere verilecek gücü yüzdesel olarak ileterek motor gücünün maksimum oranda yola aktarımı sağlanır.

AWD çekiş kontrol sistemi ile aracın tüm tekerlerine uygun güç aktarımı yapılarak aracın daha iyi hızlanması ve yola tutunarak kaymadan ilerlemesi sağlanmaktadır.

AWD sistemi elektronik veya mekanik diferansiyel kilitlemesine sahiptir. Yeni nesil araçlarda kullanılan AWD sistemi,  ABS (Antilock Braking System –  Kilitlenmeyi önleyici frenleme sistemi), ASR (Antislip Regulation – Patinaj Önleyici), ESP (Electronic Stability Programme – Elektronik Stabilite Programı), EDL (Electronic Differential Lock-  Elektronik Diferansiyel Kilidi) sensör ve sistemleriyle kombine çalışmaktadır.

Tekerleklerin hızı ve çekişinin anlık durumları, motor devir sayısı, direksiyon açısı gibi birçok faktör izlenerek uygun yüzdelerle ön ve arka akslara güç aktarımı yapılır. Farklı dönüş sayısına sahip tekerin devir bilgisini milisaniyeler içerisinde aracın merkezi kontrol birimine ulaştırarak uygun tork ve gücün akslar üzerinden tekerlere dağıtımı sağlanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir